REGULACIÓ DEL MERCAT DE LES TELECOMUNICACIONS

Usar internet al mòbil a la UE és més barat des d'avui

La tarifa de 'roaming' baixa un 55% en compliment de la normativa comunitària

La comissària europea d’Agenda Digital, Neelie Kroes, durant una roda de premsa, ahir a Brussel·les.

La comissària europea d’Agenda Digital, Neelie Kroes, durant una roda de premsa, ahir a Brussel·les. / EFE / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts

El preu d'utilitzar internet al mòbil en un altre estat membre de la Unió Europea (UE) baixarà a partir d'aquest dimarts 1 de juliol un 55%, al passar dels 45 cèntims per mega actuals a un màxim de 20 cèntims (sense incloure l'IVA), segons estableix el reglament comunitari que fixa les tarifes màximes de 'roaming'.

Des d'aquest dimarts es redueix també en un 21% el preu de fer trucades de mòbil a l'estranger (fins a situar-se en 19 cèntims per minut); en un 28,5% el de rebre trucades (fins a 5 cèntims per minut); i en un 25% el cost d'enviar un missatge de text (que serà com a màxim de 6 cèntims).

Missatge a les operadores

"La línia de meta està a la vista i confio que abans del Nadal del 2015 els recàrrecs desapareixeran per sempre", ha dit aquest dilluns la vicepresidenta de la Comissió i responsable d'Agenda Digital, Neelie Kroes. Per Kroes, aquest any "per fi es pot dir que el sector de les telecomunicacions està entenent el missatge sobre el 'roaming'" ja que moltes companyies operadores estan oferint plans i tarifes que estan per sota el límit autoritzat per la UE. A més, en sis Estats membres, els operadors ofereixen plans sense recàrrec d'itinerància.

"Però no és suficient. És ridícul que les companyies als EUA ofereixin als seus clients 'roaming' gratis en més de 100 països, incloent els de la UE, però que els clients europeus no disfrutin encara de les mateixes oportunitats", ha denunciat la vicepresidenta.

Recàrrec prohibit el desembre del 2015

L'Eurocambra ja ha aprovat prohibir el recàrrec per 'roaming' a partir del 15 de desembre del 2015, en un informe que va tenir com a ponent l'eurodiputada del PP Pilar del Castillo. No obstant, els estats membres encara no han arribat a una posició comuna sobre aquest reglament.

Notícies relacionades

Les regles xoquen amb els grans operadors europees, com TelefónicaFrance Telecom Deutsche Telekom, que al·leguen que la supressió del 'roaming' reduirà els seus ingressos i es traduirà en una retallada de les inversions necessàries per desplegar les noves xarxes de fibra òptica.

A partir d'aquest dimarts, els operadors mòbils a Europa podran a més oferir un pla específic d'itinerància abans de sortir de viatge i fins i tot permetre als seus clients triar un operador local per a serveis de dades al país visitat. Gràcies a la legislació de la UE, els recàrrecs per itinerància s'han reduït entre el 80% i el 90% des del 2007 al 2014.