APLICACIÓ PER ETAPES 3 PROPOSTA DE COMPROMÍS

La futura taxa financera tindrà un abast limitat

Luis de Guindos.

Luis de Guindos.

1
Es llegeix en minuts

La futura taxa sobre les transaccions financeres que planegen aplicar Espanya, Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Àustria, Portugal, Grècia, Eslovènia, Eslovàquia i Estònia tindrà un abast molt més limitat que el previst inicialment, segons la fórmula de compromís que estan negociant els ministres d'Economia d'Alemanya, Wolfgang Schäuble, Espanya, Luis de Guindos, i Itàlia, Pier Carlo Padoan.

Alemanya, amb el suport d'Espanya, defensa una aplicació de la taxa financera per etapes, començant només amb les accions i uns quants productes financers derivats, en comptes de tots els tipus de productes financers i totes les modalitats de productes derivats, com figurava en la proposta inicial de la Comissió Europea. El projecte inicial implicava una taxa del 0,1% del valor per a totes les transaccions de compra i venda de productes financers, excepte en el cas dels derivats, en què la taxa seria del 0,01%.

El gravamen xoca amb una virulenta oposició dels medis financers i dels operadors dels mercats borsaris, que temen que es produeixi una disminució dels seus beneficis i una reducció de les operacions especulatives.

Notícies relacionades

La planejada aplicació limitada de la taxa reduirà enormement la seva capacitat recaptatòria, que la Comissió Europea havia estimat en uns 35.000 milions anuals per al conjunt dels 11 països. En la seva modalitat reduïda, la recaptació quedaria limitada a uns 3.000 o 3.500 milions anuals, segons els experts. Espanya de moment ha pressupostat una recaptació de 640 milions el 2015 per a una aplicació reduïda, en comptes dels 5.000 milions que li atribuïa el projecte inicial.

Alemanya i Espanya confien a arribar avui a un compromís en el Consell de Ministres d'Economia i Finances de la UE. L'acord podria consistir en una declaració política, que podria deixar els detalls tècnics per concretar en negociacions posteriors.

Temes:

Taxa Tobin