'CAS BANKIA'

Miguel Blesa declararà el 3 de març per les preferents

El jutge Andreu també cita 14 exresponsables de Caja Madrid i Bancaixa

Crits contra Blesa abans de declarar a l’Audiència Nacional, el 24 de gener. / ANDREA COMAS / REUTERS

Crits contra Blesa abans de declarar a l’Audiència Nacional, el 24 de gener.
Afectats per les preferents protesten a Madrid.

/

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha citat a declarar el dilluns 3 de març l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i exconsellers i exdirectius d'aquesta entitat, així com de Bancaixa, per la venda de participacions preferents.

Blesa haurà de comparèixer a les 15.00 hores, i l'expresident de la CEOE i exconseller de Caja Madrid Gerardo Díaz Ferrán, una hora després.

El dimarts 4 de març, també a partir de les 15.00 hores, començarà un torn de declaracions de mitja hora dels exconsellers Jesús Pedroche, Rodolfo Benito, Jose Manuel Fernández-Norniella i José María Arteta Vico.

Una setmana de declaracions

Un dia després, estan cridats a declarar els exdirectius Fernando Cuesta, Carlos Contreras i Manuel Fernández Navarro, als quals se sumaran el dia 6 de març Carlos Stilianopoulos, José Luis Sánchez i Álvaro Canosa.

Aquesta ronda de compareixences per la venda de preferents s'acabarà el dia 7 de març, quan estan cridats a declarar els exdirectius de Bancaixa Aurelio Izquierdo i Jose Fernando García Checa. Tots hauran de comparèixer davant el jutge Andreu assistits d'un lletrat o se'ls en nomenarà un d'ofici.

La decisió del magistrat es produeix després que la secció tercera de la sala penal de l'Audiència Nacional limités la investigació sobre les preferents venudes per les caixes que van integrar Bankia a la planificació per a la seva emissió portada a terme per la cúpula directiva de les entitats.

Les citacions es produeixen després que la sala penal de l'Audiència Nacional avalés el mes de desembre passat que s'investigui els directius de les caixes d'estalvis que van formar Bankia per la planificació de la comercialització de les participacions preferents. El tribunal, no obstant, va rebutjar que s'encausi els empleats que van vendre el producte. 

Ocultar el deteriorament patrimonial

Notícies relacionades

L'Audiència va prendre aquesta decisió a l'entendre que les preferents "formaven part dels actius de les entitats bancàries" i considerar "evident" que s'ha d'investigar si les caixes d'estalvis van utilitzar aquest producte "per pal·liar, endarrerir o ocultar d'alguna manera" el seu deteriorament patrimonial. 

El jutge Andreu ha admès a tràmit diverses querelles per la venda massiva de preferents per part de Bankia i de diverses de les caixes d'estalvi que van formar l'entitat.