L'evolució del poder adquisitiu

Els aliments i carburants eleven la inflació al 2,1% el mes de juny

Economia creu que l'increment de la tarifa de la llum no tindrà gran impacte en la taxa dels preus

Govern i experts consideren que la pujada és transitòria i que l'IPC acabarà al voltant de l'1%

Alarit inatoratum orbenir que ta vili intilis. Sulic vidie facio in talissentius num el seu silis bonsulia? Satu

Alarit inatoratum orbenir que ta vili intilis. Sulic vidie facio in talissentius num el seu silis bonsulia? Satu / FIRMA DE FOTO

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ
MADRID

Per segon mes consecutiu, la taxa anual d'inflació va tornar a pujar al juny, interrompent així la tendència marcada des del febrer passat. Al juny van pujar, sobretot, els aliments (fruites, patates i carn), així com el viatge organitzat, els carburants i els allotjaments hotelers, de manera que l'índex mensual de preus de consum va augmentar el 0,1% i la taxa anual d'inflació va escalar fins al 2,1%. Aquesta taxa és quatre dècimes superior a la de l'1,7% registrada el mes de maig passat, segons indiquen les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En l'últim any, els aliments sense elaborar acumulen una pujada del 5,3% que està erosionant la renda minvant de les famílies. La pujada dels carburants al juny té a veure amb el final de l'efecte esglaó negatiu introduït el mateix mes de l'any passat, moment en què els preus dels combustibles van anotar una important baixada.

El secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, i els serveis d'estudis de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) i de l'Institut Flores de Lemus coincideixen que el repunt de la inflació del juny serà «transitori» i que la taxa baixarà amb força a partir del setembre i l'octubre vinents, a mesura que desapareguin els diferents efectes esglaó, en aquest cas positius, produïts per la pujada de l'+IVA, de les taxes universitàries i dels medicaments en l'última part del 2012.

Aleshores, les taxes universitàries hauran consolidat un increment al voltant del 22,3%, i el grup de medicaments i material terapèutic, del 27,4% (que són les pujades anuals registrades per cada un d'aquests grups al juny), i la pujada de l'IVA haurà cristal·litzat en el conjunt dels béns i serveis.

Segons l'Institut Flores de Lemus, la inflació se situarà en el 0,5% el mes de desembre del 2013. Funcas ha elevat una dècima la seva previsió per al final de l'any, fins a l'1,2%, com a conseqüència de l'augment recent d'alguns impostos especials (tabac i alcohol) i de l'encariment del preu del cru durant aquestes últimes setmanes.

Jiménez Latorre, per la seva part, va opinar que els preus aniran moderant-se l'última part de l'any fins a situar la seva variació a l'entorn de l'1%, i va estimar que la pujada de la tarifa elèctrica que es deriva de la reforma energètica aprovada ahir pel Consell de Ministres no tindrà un impacte significatiu.

PODER ADQUISITIU / Des del punt de vista del Govern, la moderació de la taxa d'inflació en l'última part de l'any minorarà la pèrdua de poder adquisitiu de pensions i salaris, malgrat l'escassa pujada de les pensions (l'1%), la congelació dels sous públics el 2012 i les rebaixes en les nòmines dels treballadors de multitud d'empreses.

Des del punt de vista dels sindicats, no obstant, els preus estan «completament fora de la realitat de l'economia i del consum» en una situació de recessió com la d'Espanya, segons l'expressió del secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer. UGT considera que, «en un context de recessió com l'actual, amb acusades caigudes de la producció, la inversió i, especialment, del consum, els preus han mostrat un sorprenent ritme de creixement que contrasta amb la caiguda significativa dels costos laborals i el manteniment del creixement dels beneficis empresarials».

Per a CCOO, els treballadors estan pagant la crisi amb la pèrdua d'ocupació, la contenció o reducció dels seus salaris, la retallada de drets i uns nivells d'inflació que no es corresponen amb la situació de recessió actual. L'organització sindical va reclamar el compromís del Govern amb el control dels preus (públics i privats), així com dels marges empresarials en sectors clau.

L'EFECTE DELS IMPOSTOS / Segons les dades de l'INE, l'anomenada inflació subjacent, que és la que exclou els preus més volàtils d'energia i aliments no elaborats, va pujar al juny tres dècimes, fins al 2%.

Si es descompta l'efecte de les pujades d'impostos produïdes l'últim any, la taxa d'inflació no seria del 2,1% al juny, sinó del 0,1%, segons l'índex de preus de consum a impostos constants que publica l'INE.

Notícies relacionades

L'IPC subjacent a impostos constants -que és el nou indicador que proposa el Ministeri d'Economia per substituir l'IPC en l'evolució dels preus regulats (futura llei de desindexació de l'economia)- va tornar a ser del 0% al juny, després d'haver arribat a entrar en terreny negatiu a l'abril (-0,1%).

Per la seva part, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) es va situar en el 2,2%. Això, segons Funcas, suposa un diferencial de sis dècimes percentuals respecte a la taxa provisional de la zona euro, enfront de les quatre dècimes el mes anterior.