MALES PRÀCTIQUES AL SECTOR BANCARI

Mataró portarà les preferents de Caixa Laietana al Congrés

L'alcalde destaca que molts afectats les van canviar per accions de Bankia

A la capital del Maresme hi ha 6.000 perjudicats, molts d'ells pensionistes

Afectats per les preferents protesten a Mataró, ahir.

Afectats per les preferents protesten a Mataró, ahir. / FIRMA DE FOTO

2
Es llegeix en minuts
FEDE CEDÓ
MATARÓ

Uns 6.000 clients de Caixa Laietana a Mataró van resultar afectats per la comercialització de les participacions preferents. D'aquests, més del 90% va canviar les preferents per accions de Bankia, una decisió que ara els ha impedit prosseguir amb la reclamació per la via arbitral. La possibilitat d'acollir-se a aquesta mesura serà defensada a Madrid per l'alcalde de Mataró, Joan Mora (CiU), donada la magnitud del cas, davant els representants dels principals partits polítics del Congrés dels Diputats la setmana que ve.

Caixa Laietana va participar en la fusió de set caixes que va donar lloc a Bankia, el 2010. Per a molts mataronins era la caixa d'estalvis de confiança, de tota la vida. Per això, l'índex d'afectació en la comercialització de productes financers d'alt risc a la capital del Maresme ha estat molt més important. Les dades emeses per l'ajuntament coincideixen amb les de la plataforma Estafabanca, que a Mataró calculen en uns 4.500 els productes, que afecten directament uns 6.000 clients, que en funció de les unitats familiars afectades sumarien 15.000 persones, un 12% de la població.

Més del 90% dels afectats de Caixa Laietana, assessorats pels mateixos directors comercials de l'entitat i atemorits per la possibilitat de perdre tots els diners invertits al seu dia, van optar per canviar les participacions preferents per accions de Bankia. Ara al·leguen que desconeixien que aquesta acció els impedia tramitar qualsevol reclamació judicial o bé per la via arbitral, com estan fent altres afectats. El fet es va agreujar, ja que Bankia va ser intervinguda i el valor de les seves accions va caure en picat.

Notícies relacionades

Els afectats per les preferents a Mataró s'han agrupat en la plataforma Estafabanca i periòdicament porten a terme accions de protesta davant les oficines de l'extinta Caixa Laietana. Per demostrar la vulnerabilitat de la majoria dels afectats, han elaborat un estudi que constata que, a Mataró, el 50% d'aquests tenen més de 65 anys i que el 30,6% no va anar mai a l'escola, i per això el seu nivell d'estudis incompleix la normativa bancària que regula la capacitat del client per adquirir conscientment productes de risc.

Segons la plataforma Estafabanca, el 62,5% de les «persones estafades» són pensionistes o estan jubilades i la mitjana de les participacions adquirides és de 31.592 euros, cosa que suposa el 74,5% de tots els seus estalvis.