Anàlisi

Deflació amb depressió

2
Es llegeix en minuts
José Carlos Díez
José Carlos Díez

Professor d'Economia de la Universitat d'Alcalà.

ver +

El 2009 vaig estar dinar ambRobert Solow,premi Nobel d'economia, que va donar la millor definició d'inflació que havia sentit mai. Inflació és una pujada generalitzada de tots els preus del cistell de consum i sostinguda en el temps. La deflació és el terme oposat, una caiguda generalitzada del cistell de consum i sostinguda en el temps.

El lector informat d'EL PERIÓDICO dirà, ¿però a Espanya la inflació creix al 3% com acaba de publicar l'Institut Nacional d'Estadística (INE)? És cert. Però la major part de la pujada respon a l'augment de l'IVA i de preus i taxes públiques. L'INE publica l'IPC amb impostos constants, i els preus abans d'impostos de les empreses van tancar l'any passat pràcticament estancats.

Si en lloc de mirar l'índex de preus al consum ens aturem en l'índex de preus agregat del PIB, que inclou la inversió, les exportacions i les importacions, veurem que el 2012 també va acabar pràcticament estancat. I com que les empreses mantenen els seus preus, han de mantenir els salaris. Però els treballadors, fins i tot amb el mateix salari, han de pagar l'electricitat un 20% més cara que fa un any i els preus dels medicaments i l'educació dels seus fills un 13% i 10% més elevats, respectivament.

Per això contrauen el seu consum, especialment des de l'estiu passat. Les empreses veuen com les seves vendes es desplomen i que no n'hi ha prou congelant salaris, s'ha de reduir plantilla. El 2012, 600.000 persones van perdre la feina. La seva renda ha caigut dràsticament i el seu consum també. Els que mantenen el lloc de treball han vist com augmentava la seva por a perdre'l i, aconsellats per la prudència, estalvien, de manera que el seu consum també ha caigut.

La mentida és que les exportacions van bé. Però Alemanya i França també han entrat en recessió des de l'estiu passat i les nostres exportacions el 2013 cauran, especialment les turístiques.

A la primavera, l'oficina d'estadístiques alemanya reconeixerà dos trimestres consecutius de caiguda, iAngela Merkelaprovarà un Pla D, com va fer el 2009, per reactivar l'economia. Però novament la vella Europa arribarà molt tard i llavors serà insuficient per treure'ns de la recessió.

A la primavera, la taxa espanyola de desocupació anirà camí dels 6,5 milions d'aturats, el nostre dèficit serà incontrolable, ens diran que la recuperació es deixarà notar el primer semestre del 2014 i el Govern haurà de presentar noves mesures d'ajust fiscal, cada vegada amb més duresa.

Notícies relacionades

Seria més fàcil reconèixer que la política econòmica europea és un desastre i ens porta a escenaris de naturalesa desconeguda, amb deutes insostenibles que no es podran pagar. Els Estats Units, amb tots els seus problemes, ens ha ensenyat el camí per crear llocs de treball.

PeròMerkelseguirà dient que l'austericidiens salvarà. A Espanya, diran que ja estem sortint de la crisi, i a Catalunya, amb la pujada de preus més gran i la pèrdua de poder adquisitiu més gran de tot Espanya, que la independència solucionarà tots els problemes. Però com l'any 1929, això és una depressió i no tindrà final feliç, ni a Catalunya, ni en el conjunt d'Espanya, ni a Alemanya.