Anar al contingut

SERVEI BÀSIC

L'Àrea Metropolitana de Barcelona aprova una pujada de l'aigua del 18,2%

El rebut porta un augment acumulat del 25% en un any

EL PERIÓDICO / Barcelona

El ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dimarts un nou increment mitjà de l'aigua del 18,2%, cosa que ha comptat amb el suport de CiU i PSC, l'abstenció de Junts pel Papiol, i el vot en contra de PP, ERC i ICV-EUiA, ha informat l'AMB.

Es tracta de la tercera pujada en un any, després que el ple de novembre del 2011 aprovés un augment del 4,98%, i que en la seva sessió de maig d'aquest any aprovés un increment de l'1,95%, cosa que sumada pot suposar un augment acumulat del 25,13%.

El nou augment, que dependrà de l'estructura tarifària de cada ajuntament, deriva de l'aprovació per part d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) d'un augment extraordinari del preu de venda de l'aigua del 70%.

Segons l'AMB, aquesta pujada del 70% s'ha aprovat en el marc de la privatització d'aquesta empresa pública, fins ara gestionada per la Generalitat, i no estava recollida en les tarifes vigents, l'actualització de les quals ja es va intentar tirar endavant en el ple metropolità de l'octubre.

Llavors el president de l'àrea i alcalde de Barcelona, Xavier Trias (CiU), va retirar la votació després de constatar a mesura que avançava la sessió falta de suports per aprovar-ho, i és que es van expressar les mateixes postures que ara excepte el PSC, que s'abstenia.

L'Àrea Metropolitana ha defensat que considerant la llei estatal de mesures fiscals, financeres i administratives, que obliga les administracions a l'equilibri pressupostari i control de dèficit, s'està "en unes circumstàncies que s'han de considerar extraordinàries".

En conseqüència, en base a les sol·licituds formulades per les companyies públiques i privades d'acord amb contractes i programes que tenen adjudicats per prestar el servei de proveïment domiciliari, correspon al ple metropolità revisar la tarifa de l'aigua.

PRESSUPOST DEL 2013 

El ple també ha aprovat definitivament el Pressupost de l'AMB per al 2013, que s'elevarà a 572,98 milions d'euros i creix lleugerament en relació amb el del 2012 a causa dels nous ingressos derivats de la gestió del cicle integral de l'aigua.

Pel que fa a despeses, també han augmentat per l'amortització del crèdit subscrit en el marc del Contracte Programa del Transport 2009-10.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.