TÀCTICA DELS CONSERVADORS PER PROTEGIR EL PRESIDENT

¿On és Rajoy? (bis)

El president manté el seu silenci i el menyspreu al Congrés, on no té previst anar a explicar les retallades

El dirigent del PP es parapeta darrere de Sáenz de Santamaría i els ministres

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / Madrid

La prima de risc gairebé arribant als 500 punts, Bankia nacionalitzada, retallades duríssimes en educació i sanitat... I Mariano Rajoy segueix sense donar explicacions de les mesures i de la greu situació econòmica al Congrés dels Diputats, on la majoria absoluta amb què compta li permet tirar per terra qualsevol petició (i ja n'hi ha hagut diverses) perquè comparegui.

Rajoy va seguir ahir la temible escalada de la prima de risc al seu despatx de la Moncloa, segons un portaveu oficial del Govern, que no tenia constància que el cap de l'Executiu hagués tingut cap reunió extraordinària per analitzar el que estava passant. Tampoc hi va haver cap trucada destacable, va assegurar el portaveu quan se li va preguntar sobre això.

A Madrid, on avui és festa per Sant Isidre, ahir mitja ciutat feia pont, aquells dies lliures que Rajoy va dir en el seu discurs d'investidura que eliminaria en pro de la productivitat.

Papers canviats

El president del Govern va treballar, però molts van trobar a faltar una trucada que ell sí que va rebre l'agost passat, quan la prima de risc va arribar per primera vegada als 400 punts bàsics. Llavors, José Luis Rodríguez Zapatero va telefonar al líder de l'oposició i als portaveus dels altres grups parlamentaris per explicar-los quins passos estava fent l'Executiu per afrontar la situació, un gest que ahir no va tenir amb Alfredo Pérez Rubalcaba,

segons fonts del PSOE.

I en aquelles dates, com està passant aquests dies al Congrés, però amb els papers canviats, diversos alts càrrecs del PP van sortir en tromba per demanar la compareixença urgent de Zapatero a la Cambra.«Mentre tots els dirigents europeus i internacionals estan al capdavant de les seves obligacions, compareixen públicament i són als seus Parlaments, a Espanya ningú de l'Executiu assumeix les regnes de la situació (...) S'estén la sensació d'estar sense Govern»,va denunciar llavors l'actual vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría. Ara, no obstant, la número dos del Govern de Rajoy considera, tal com va dir divendres passat, que el cap de l'Executiu dóna explicacions de sobres a lesrodes de premsai també en les sessions de control al Congrés i al Senat. S'ha d'assenyalar que en la majoria d'aquestes mal anomenadesrodes de premsales preguntes dels periodistes estan limitades a dues per cap, i les respostes de Rajoy en els controls als quals se sotmet unes quatre vegades al mes en total amb prou feines duren tres minuts.

Notícies relacionades

El màxim dirigent del PP ha aprovat retallades i pujades d'impostos que va prometre no fer, igual que li va passar a Zapatero el 2010, fa dos anys justos, quan va congelar les pensions i va rebaixar el sou als funcionaris, però la diferència és que la majoria aclaparadora de Rajoy li permet el menyspreu de la Cambra baixa.

L'objectiu d'aquesta política de (poca) comunicació és que la imatge del cap de l'Executiu no es danyi i per mirar d'aconseguir-ho, Rajoy es parapeta darrere de Sáenz de Santamaría, encarregada de donar compte del que s'acorda al Consell de Ministres, i dels ministres del ram. Ahir va ser el titular d'Economia, Luis de Guindos, qui va donar explicacions des de Brussel·les, recolzat pels d'Hisenda (Cristóbal Montoro) i Exteriors (José Manuel García-Margallo), que va culpar la crítica situació de Grècia de la pujada de la prima de risc.