Anàlisi

Reacció poc encertada

Reacció poc encertada_MEDIA_1

Reacció poc encertada_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ MARIA MOLLINEDO

Ningú dubta que el moment en què vivim exigeix prendre mesures urgents. Quatre anys de crisi econòmica ininterrompuda, l'augment dels costos de finançament i la forta caiguda dels ingressos tributaris -amb un descens de més del 20% només entre el 2007 i el 2010, equivalent a 41.140 milions d'euros- converteixen el compliment dels compromisos de dèficit en una tasca gairebé impossible.

Conscient d'aquesta situació, el Govern està posant en marxa una sèrie de mesures encaminades a combatre l'economia submergida que tindran un nou exponent en el pla antifrau que s'aprovarà aquest divendres.

En aquest sentit, no hi ha res a retreure. L'economia submergida al nostre país arriba a uns 245.000 milions (el 23,3% del PIB), fet que suposa una pèrdua recaptatòria de 89.000 milions anuals, xifra tres vegades més gran del que preveu l'ajust pressupostari.

Ara bé, ¿són adequades les concretes mesures antifrau que està aprovant el Govern? Per desgràcia, no podem ser optimistes. Començant per l'amnistia fiscal, que suposa un greuge comparatiu contra la gran majoria de ciutadans que sí que compleixen amb les seves obligacions. A més a més, resulta summament ineficaç per reduir el frau i no eleva els ingressos, com ho demostren les anteriors amnisties.

Un altre dels punts forts del pla serà la limitació dels pagaments en efectiu, amb un màxim que se situarà en els 2.500 euros. Encara que la mesura sigui un pas en la bona direcció, el límit que s'ha fixat és massa generós i la conseqüència és una sanció tan exigua (25% de l'import pagat) que als defraudadors els compensarà defraudar i arriscar-se a ser caçats.

¿Com s'hauria d'emprendre , llavors, la lluita contra el frau fiscal? En primer lloc, faria falta elaborar estudis oficials detallats d'economia submergida a partir dels quals establir i controlar objectius reals de reducció d'aquestes activitats.

Així mateix, s'està especulant amb la possibilitat d'incrementar els efectius en la lluita contra el frau, una mesura més que necessària. Ara bé, ¿per què no es comença per augmentar les responsabilitats en la lluita contra el frau i en el control de la despesa pública dels treballadors de l'Agència Tributària i especialment dels 8.000 tècnics d'Hisenda?

L'Administració ha d'actuar a més de forma contundent contra el frau a les grans empreses, en lloc de posar la lupa sempre sobre el petit contribuent, així com possibilitar l'obtenció automàtica d'informació de les companyies que operin en els paradisos fiscals, eliminant pràctiques abusives que redueixen la factura fiscal de les grans corporacions.

Cap d'aquestes mesures exigeix una despesa desmesurada ni són gaire complexes; si s'apliquessin farien innecessària l'amnistia fiscal que suposa admetre que les coses s'han estat fent malament durant tot aquest temps. Confiem que prevalgui l'interès general i es preservi el futur de l'Estat del benestar.

Notícies relacionades

Vegeu, sense anar més lluny, la reta llada de 10.000 milions en sanitat i educació que ja ens estan anunciant.

SECRETARI GENERAL DE GESTHA