Lluita contra el diner negre

Pressupost B sense IVA

Els autònoms preveuen que el setge al pagament en efectiu reduirà la competència deslleial

EL PERIÓDICO surt al carrer per preguntar als comerciants sobre l’última mesura anunciada per Rajoy. / EDU SOTOS.

3
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES
BARCELONA

Un fullet d'una empresa dedicada a les reformes de la llar publicita els seus serveis amb uns preus molt atractius. Posar al dia la cuina per només 3.900 euros. Al costat del preu apareix molt més petit«+IVA». ¿És una tàctica publicitària o una invitació a l'economia submergida? L'anunci de Mariano Rajoy del límit de 2.500 euros per als pagaments en metàl·lic ha situat els professionals autònoms i els seus clients a l'ull de l'huracà en un moment en què els pagaments en negre han arribat a un màxim històric, segons algunes estimacions sectorials.

«És claríssim que la crisi ha provocat un fort increment de l'economia submergida. En cas contrari, el país estaria cremant. Això provoca una gran competència deslleial per als autònoms que compleixen amb les seves obligacions», assegura Salvador Duarte, responsable de l'organització d'autònoms CTAC-UGT.

El pressupost B sense IVA neix per una confluència d'interessos entre el professional i el seu client. L'escena, basada en el relat d'una operació real, és la següent:«Aquest és el pressupost total amb l'IVA inclòs. Si el veus molt car, ho podem arreglar si em pagues una part en metàl·lic». Davant la temptació d'estalviar-se una bona quantitat, el client accepta el tracte que li proposa un professional de les reformes. A continuació, vénen les instruccions:«La meitat a pagar mitjançant transferència o taló i la resta en efectiu».

No obstant, aquest és el supòsit menys dolent d'un frau que ha crescut amb les estretors de la crisi. El pitjor és el d'autònoms que no cotitzen o aturats que s'espavilen per aconseguir ingressos addicionals no declarats. En aquests casos, tot l'import s'escapa al fisc.

«Alguns autònoms em demanen que els vengui material sense factura. Però nosaltres no podem entrar en aquest joc perquè som una baula més de la cadena i els nostres proveïdors tampoc ho acceptarien», indica el responsable d'una botiga del sector de la construcció.

Ofertes al carrer

Però una vegada salvat l'obstacle del material, els paletes, pintors i lampistes en negre es llancen al mercat amb pasquins ben visibles als carrers.«S'ofereix paleta econòmic», es llegeix en un d'aquests anuncis casolans. Efectivament, el preu de la mà d'obra d'aquests professionals ronda la meitat dels seus col·legues al corrent de pagament amb Hisenda, la Seguretat Social, l'ajuntament... No obstant, el creixent intrusisme ha sortit car a alguns dels clients que es van deixar seduir pel xollo.«Hem tingut peticions d'acabar algunes obres a mitges per la fuga de la quadrilla o perquè el client la va fer fora per la seva mala qualitat», afirma Carmen Gil, responsable d'un veterà establiment de reformes situat a Barcelona.

«Al final -afegeix-, la qualitat, el servei i la responsabilitat també es valoren, encara que s'hagi de pagar una mica més». La proliferació dels nyaps ha tingut un efecte bumerang a l'acabar beneficiant els professionals seriosos del sector que han sobreviscut a la dura crisi.

Amb l'argument de la lluita contra la competència deslleial, les organitzacions d'autònoms han considerat positiva la mesura del Govern. El president d'ATA, Lorenzo Amor, va demanar que el límit de 2.500 euros s'estengui també a les transaccions entre particulars, precisament perquè aflori el frau dels professionals que actuen completament sense declarar. Per evitar l'efecte negatiu dels costos de les transferències bancàries, Amor demana que es posi fi a una escalada de les comissions del 40% en dos anys.

En canvi, segons CTAC-UGT el límit de 2.500 euros és massa alt i la sanció del 25%, molt baixa.«Hauria sigut millor un límit de 1.000 euros i una multa molt més alta, del 60%, perquè la mesura tingui efecte

real», destaca Salvador Duarte.

Notícies relacionades

Vegeu el vídeo d'aquesta notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat