Europa

L'FMI critica la lentitud d'Europa a reparar la banca

Strauss-Kahn apel·la a una coordinació més gran dels països de la UE

Henrique Mereilles, Ben Bernanke, Jean-Claude Trichet i Dominique Strauss-Kahn, ahir a Frankfurt.

Henrique Mereilles, Ben Bernanke, Jean-Claude Trichet i Dominique Strauss-Kahn, ahir a Frankfurt. / AP / Kai Pfaffenbach Pool

2
Es llegeix en minuts
RUBÉN GÓMEZ DEL BARRIO
FRANKFURT

Després de Grècia, amb tot a punt a Irlanda per al rescat i amb l'ombra d'altres països perifèrics com Portugal, la Unió Europea (UE) es veu abocada a rebre les reprimendes de les autoritats econòmiques mundials. Almenys ahir van sonar a advertència les paraules del director del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, que va instar la UE a adoptar una estratègia de creixement comú. «Europa ha de trencar les cadenes del seu feble creixement i deixar de desenvolupar un rol secundari», va dir el francès en un conferència financera organitzada a Frankfurt pel Banc Central Europeu (BCE).

Strauss-Kahn va opinar que a la UE «la cooperació avança massa a poc a poc», referint-se a la «lentitud en la reparació del sector financer». Unes paraules que arriben en un moment en què Irlanda es nega a apujar els impostos de societats a les empreses a canvi de les ajudes, cosa que entre altres països reclamen França i Alemanya. De fet, el president de l'FMI va assegurar que «falta una visió europea comuna en matèria de política pressupostària, d'equilibris interns i de mercat de treball» i ho va fer acompanyat d'altres pesos pesants de l'economia mundial com el president del BCE, Jean Claude-Trichet i del president de la Reserva Federal nord-americana (Fed), Ben Bernanke.

Amb aquest receptari, a Trichet no li va quedar més remei que reconèixer davant del cap de l'FMI que «si no corregim els desequilibris, tenim els ingredients per a la pròxima crisi». És per això que Jean Claude Trichet -igual com havia fet hores abans l'economista en cap del BCE, Jürgen Stark- va formular una defensa aferrissada de la independència de l'organisme monetari europeu i de l'estabilitat dels preus. Sobretot, -i com que ahir estaven entre col·legues- Trichet va instar a treballar en comú entre els diferents Estats i els bancs centrals per evitar que hi hagi noves crisis financeres.

Notícies relacionades

Strauss-Kahn va al·ludir a un escenari ideal en què s'assistiria a la creació d'una «autoritat pressupostària centralitzada» a Europa, «amb una independència política comparable a la del BCE».

LA FED, A LA DEFENSIVA / Ben Bernanke va aprofitar la seva primera visita a Europa després de la recent decisió de la Fed de compra de bons als EUA per defensar la política monetària de la institució nord-americana, molt criticada per Alemanya, França i la Comissió Europea. Bernanke va defensar que una economia nord-americana més vigorosa és essencial per impulsar la recuperació global i va reiterar el compromís de la Fed amb l'estabilitat de preus.