NOVETATS TRIBUTÀRIES

El Govern apuja en 300 milions la fiscalitat de les rendes més altes

Les grans fortunes que guarden el seu patrimoni en sicav no podran eludir la seva tributació

L'IRPF estatal puja un punt a partir de 120.000 euros i dos punts a partir de 170.000 euros

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / Madrid

Al voltant de 300 milions d'euros és la quantitat que el Govern planeja ingressar amb les tres pujades d'impostos per a les rendes més altes introduïdes ahir pel Consell de Ministres en el projecte de pressupostos de l'Estat per al 2011.

Amb aquesta pujada fiscal, el Govern dóna per complerta la promesa del president Rodríguez Zapatero d'adoptar mesures per fer recaure també «en els que més tenen» els sacrificis de la crisi. En aquests termes es va expressar el president el 12 de maig alhora que anunciava un ajust de 15.000 milions a compte, sobretot, de la retallada del sou dels funcionaris, de la congelació de les pensions i d'una menor inversió pública.

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va explicar ahir les mesures adoptades. Hi haurà dos nous trams en l'impost sobre la renda. El tipus màxim de l'IRPF estatal pujarà un punt per a bases liquidables a partir de 120.000 euros i dos punts a partir de 170.000 euros. Això vol dir que, amb caràcter general, el tipus màxim del 43% passarà al 44% i al 45% per a la renda que superi aquests límits.

A Catalunya, el resultat encara és més elevat, ja que la Generalitat ja va anunciar al maig pujades en el seu tram autonòmic de dos i quatre punts per a cada un d'aquests dos nous trams. Així, el tipus màxim per als contribuents catalans serà el 2011 del 46% per a la renda a partir de 120.000 euros i del 49% per a tot ingrés que sobrepassi els 170.000.

La ministra Salgado va calcular que per a un treballador amb una base de 150.000 euros, la pujada fiscal d'un punt equival a uns 300 euros més a l'any; «25 euros al mes», va minimitzar. Amb aquesta pujada de l'IRPF, la primera en vint anys, Hisenda preveu una recaptació addicional «d'entre 170 i 200 milions

d'euros».

Però aquesta no és l'única clavilla que Hisenda collarà. Les retribucions plurianuals en forma de bons, premis o indemnitzacions que reben molts executius també tributaran més. Les que excedeixin els 300.000 euros no es podran beneficiar de la reducció del 40% a l'IRPF. Si un directiu rep un premi de 500.000 euros, haurà de fer-lo tributar en la seva totalitat al tipus màxim de l'IRPF (el 45%; el 49% a Catalunya).

La tercera mesura fiscal sobre els rics afecta les societats d'inversió de capital variable (sicav), una fórmula que permet diferir el pagament d'impostos fins a gairebé l'infinit. Les grans fortunes ja no tindran tan fàcil eludir el pagament d'impostos mitjançant aquesta via, ja que Hisenda ha disposat una fórmula per fer-les tributar, al 21%, cada vegada que es retirin fons en forma de reducció de capital.

«Es tracta d'ajustos fiscals dirigits a exigir un esforç més gran als que tenen rendes més altes», va resumir la vicepresidenta De la Vega, que també va destacar, en contrapartida, l'adopció de mesures de suport a les pimes.

Les empreses amb una facturació inferior a 8 milions -«el 85% del total», segons Salgado- se seguiran beneficiant del tipus reduït del 30% de l'impost de societats durant els tres pròxims anys, fins i tot en el cas que superin l'esmentat llindar de vendes.

El capítol de novetats fiscals es tanca amb la incorporació de la nova fiscalitat de la vivenda que s'havia inclòs en el projecte de llei d'economia sostenible i que ara es trasllada al projecte de llei de pressupostos «per assegurar la seva entrada en vigor l'1 de gener del 2011», va precisar Salgado.

Notícies relacionades

Així, el projecte de llei limita l'actual deducció per compra de vivenda a les rendes fins a 17.700 euros. A partir d'aquí, la deducció es retalla fins a desaparèixer per a rendes superiors a 24.100 euros. Amb aquesta mesura, Hisenda preveu un estalvi de 200 milions el 2011.

A més, s'equipara la deducció per compra i lloguer i es milloren els beneficis per a l'arrendador. La reducció per rendiment del lloguer s'eleva del 50% al 60%; arriba al 100% si el llogater té menys de 30 anys (abans, 35).