9. Sant Andreu

Sant Andreu i la Sagrera viuen les festes majors

Els dos principals barris del districte competeixen amb uns festejos que creixen en participació i assistència, però mantenen la seva identitat. Els actes duren fins al 8 de desembre

Exhibició castellera en la festa major de Sant Andreu, l’any passat.

Exhibició castellera en la festa major de Sant Andreu, l’any passat. / VALENTÍN VIÑAS

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

Novembre i festa major són sinònims al districte de Sant Andreu. I és que els barris de la Sagrera i Sant Andreu desafien any rere any l'arribada del fred sortint al carrer per disfrutar i compartir les seves respectives festes majors.

La Sagrera ha pres la davantera amb un programa d'actes que va començar el dimarts 8 de novembre amb uns partits de futbol sala i voleibol oberts a tothom. Sota el lema 30 passos per la Sagrera, en referència a la distància que delimitava el terreny sagrat que envoltava les esglésies consagrades en l'època medieval i que va donar nom al barri, la festa major de la Sagrera aglutina «un centenar d'activitats de tota mena, com col·loquis, balls, tallers i concerts», resumeix Agustí Camps, secretari de la Comissió de Festes de la Sagrera, que confessa una «rivalitat sana» amb els veïns de Sant Andreu. «Que es diguin com el districte és sortir amb avantatge», diu de broma Camps.

CONVIVÈNCIA / «La festa major és una oportunitat de fer barri, que els veïns i entitats es coneguin i convisquin. També és una manera de reivindicar l'orgull de barri i demostrar que està en constant ebullició», explica la presidenta de la mateixa comissió, Ariadna Ramos, encantada amb l'ambient familiar en què «tothom es coneix».

I encara que les festes han començat passades per aigua i van haver de cancel·lar alguns actes com ara la diada castellera i la carrera popular infantil, els responsables auguren una important participació i agraeixen el «gran esforç» de les 40 entitats i incomptables voluntaris, verdaders artífexs de la festa major. «Proporcionalment, en els últims set anys, estem creixent», afegeix Ram.

Per la seva part, la festa major del barri de Sant Andreu comença el 25 de novembre i «no para» fins al 8 de desembre gràcies a la feina d'un total de 86 entitats», explica Miquel Serrano, president de la Comissió de Festes de Sant Andreu, que també agraeix «la complicitat» tant de músics com de productors, que han «ajustat moltíssim els preus». Són temps de crisi però la festa major no se'n pot ressentir. «Un dels nostres principis bàsics ha sigut no malgastar en temps de bonança i fer una mica de guardiola per a moments com aquest», explica Serrano, convençut que ningú notarà la diferència. «La gent s'ho passarà molt bé», afegeix.

Notícies relacionades

El cartell de la festa major de Sant Andreu encara és un misteri i el president guarda amb zel qualsevol informació ja que prefereixen esperar a dissabte que ve, dia 19, quan es presentarà a la seu del districte. «Amb la programació estem generant molta intriga i il·lusió. Donem joc des de la pàgina de Facebook i estem observant moltes entrades a la nostra web. La gent vol conèixer la programació però falta confirmar coses i és millor esperar», explica un jove president que va començar en la comissió de festes justament ara fa 10 anys: «Des de baix», recorda.

«El nivell de participació, tant d'entitats com de públic, va a més any rere any, suposo que és perquè el barri ha crescut molt, però tampoc estem especialment interessats a convertir-la en una festa multitudinària. Es tracta d'una festa major de barri i podria perdre la identitat. Sortir al carrer i trobar-te cares conegudes a cada plaça és molt bonic», afegeix Serrano. Un dels punts calents de la festa de Sant Andreu serà l'enorme envelat, una carpa situada a la plaça de Can Fabra del 2 al 8 de desembre, que acollirà un gran nombre d'activitats i concerts per a totes les edats, des dels tradicionals fins als més actuals.