Així és el cantó de Friburg: un viatge en el qual descobriràs tota la màgia de Suïssa

Recorrem amb cotxe elèctric diferents racons d'aquesta regió del país alpí

Així és el cantó de Friburg: un viatge en el qual descobriràs tota la màgia de Suïssa

Cedida

4
Es llegeix en minuts
Albert Falcó

Suïssa és un dels països europeus que val la pena visitar, almenys, una vegada en la vida. I, entre totes les seves regions, la de Friburg, ofereix una experiència única per a gaudir d'unes vacances de primavera, estiu o tardor.

La Regió de Friburg ha sabut conservar al llarg dels segles el seu caràcter bucòlic i campestre. És una regió ideal per a fer un viatge per la coneguda Gran Ruta Suïssa que, a més d'aquest cantó, recorre el país alpí al llarg dels seus 1.600 quilòmetres.

Friburg està molt ben connectada amb Espanya tant amb cotxe (des de Barcelona són vuit hores), com amb avió. A més, des de Madrid, Barcelona, Bilbao i València volen diàriament un total de 30 avions a Suïssa. Nosaltres hem optat per viatjar amb cotxe elèctric, ja que la Gran Ruta de Suïssa és el primer gran itinerari per carretera del món 100% realitzable amb vehicles elèctrics.

Què visitar a la ciutat de Friburg

Friburg és una ciutat amb una essència medieval molt potent. La capital d'aquest cantó suís compta amb llocs emblemàtics com la Catedral de Sant Nicolás, d'estil gòtic; o les muralles, una de les joies de l'edat mitjana millor conservades de Suïssa, amb sis torres i cinc portes.

L'aigua és un dels elements més importants de Friburg i, també, del país. La localitat està repleta de fonts i destaquen algunes com la de Sant Jordi o la de la Valentia. I és que l'aigua a Suïssa és tan bona com abundant, així que recomanem l'ús d'ampolles reutilitzables per a anar bevent al llarg del viatge.

El funicular de Friburg

/ Juan Coma

El “Funi”, funicular, és un exemple del paper tan important que juga l'aigua a Suïssa. Porta en actiu des de l'any 1899 i utilitza l'energia produïda per les aigües residuals de la ciutat per a funcionar. Una experiència única i molt especial.

Tampoc podeu anar-vos-en de Friburg sense visitar l'Espace Jean Tinguely et Niki de Saint Phalle, un museu dedicat a l'art cinètic, ni sense provar la seva deliciosa gastronomia.

Tastar els vins de Vully

Friburg i Vaud conformen la primera regió vinícola intercantonal de Suïssa amb una denominació d'origen controlada (AOC) fixada des de 2011. I, per aquest motiu, la nostra següent parada és Vully, molt conegut per les seves espectaculars vinyes. Des de fa més de dos mil anys es conreen les varietats Freiburger, Traminer i Riesling Sylvaner amb les quals s'elabora el deliciós vi de Vully.

84191285 / Friburg i Vaud són la primera regió vinícola del país

Què veure en Murten i Charmey

Murten és un dels municipis més encantadors de Suïssa. Compta amb alguns llocs molt emblemàtics i destaca per les seves cases barroques i la seva muralla medieval, entre altres. Recomanem provar el pastís de nata o el ‘Nidelkuchen’, una delícia de la rebosteria local, i fer un recorregut amb vaixell pel seu llac on, a més, podeu degustar plats típics a base de peix fresc.

Els prats prealpins envolten Charmey, la següent parada de la nostra ruta per la Regió de Friburg. Una excursió que val la pena realitzar aquí és una caminada fins al Vounetz i contemplar una de les vistes més increïbles dels Prealps. Després de la sortida, recomanem relaxar-se i tonificar els músculs en les aigües termals dels banys de la Gruyère.

El Castell de Gruyères

A vint minuts amb cotxe de Charmey es troba Gruyères, un petit llogaret medieval que compta amb un inconfusible castell, que és un dels més imponents del país alpí. I és que, des del segle XIII, el castell de Gruyères corona un verd pujol als peus dels impressionants prealps de Friburg.

Aquesta fortificació medieval alberga alguns tresors tan rellevants com unes magnífiques col·leccions de valuoses vidrieres medievals, capes de cerimònia dels cavallers, murals encarregats pels corregidors en l'època de l'Antic Règim, i la decoració de la Sala dels Cavallers, creada en el segle XIX per un grup d'artistes.

Castell de Gruyères

/ Cedida

El Museu HR Giger és una de les visites més singulars que es pot fer en Gruyères. En ell es pot gaudir de l'obra del creador dels alienígenes que apareixen en la saga de pel·lícules “Àlien, el vuitè passatger”. Al costat d'aquest espai està el Giger Bar, un establiment molt curiós ple de cossos, màquines i molt fetitxisme.

La gastronomia de Gruyères

En Broc, als afores de Gruyères, es troba la Maison Cailler, on elaboren una de les millors xocolates del món. En 1819, Françoise-Louise Cailler va crear la primera fàbrica de xocolata, i avui dia disposa d'un espai museístic i interactiu on podeu descobrir com s'elabora. Així mateix, Gruyères també és conegut pel formatge Gruyère AOP (Denominació d'Origen Protegida), triat com el millor formatge del món de 2022.

El formatge Gruyère és típic d'aquest cantó suís

/ Juan Coma

En Moléson-sur-Gruyères ho elaboren de manera tradicional i és un dels millors llocs per a provar una fondue moitié-moitié, meitat Gruyère AOP, meitat Vacherin Fribourgeois AOP, un altre dels formatges típics per excel·lència.

Una fondue moitié-moitié

/ Juan Coma

El Mont Moléson, la muntanya més estimada pels friburguesos i els espanyols, és l'última parada d'aquesta ruta pel cantó de Friburg, un destí de Suïssa que està cridat a ser un dels preferits per als turistes del nostre país aquest 2023.

Per a més informació de Friburg i així poder organitzar unes vacances perfectes per aquesta regió de Suïssa podeu visitar la web Myswitzerland.com/friburgoconqueso.