Exposició a Barcelona
70 fotos de Masayoshi Sukita recorren 30 anys de la carrera de David Bowie: «Vaig sentir que podia mirar dins de la seva ànima»
La mostra ‘Bowie X Sukita’, a la galeria FotoNostrum, inclou des de la revolucionària època Ziggy Stardust del cantant fins al 2002, amb segments estel·lars dedicats a la sessió per a la portada de ‘Heroes’ i l’artista a Kyoto el 1980

Gimme your hands, 1973 /
¿Quina és la fotografía que li va fer a David Bowie (1947-2016) que més li agrada? «És difícil triar», respon per correu electrònic Masayoshi Sukita (Nogata, Japó, 1938). Segur. No en va Sukita va retratar Bowie en nombroses ocasions al llarg de gairebé quatre dècades, des del 1972 fins al 2009, a l’escenari i en sessions en estudi, al metro de Kyoto o a l’oficina del cantant a Nova York,despullat i vestit perKansai Yamoto. Però en té una de favorita: Sens dubte m'agrada la fotografia titulada ‘Ki’ [concepte japonès que significa energia, esperit... ]. Va ser presa en un moment particular de la carrera de Bowie, el 1989 [quan havia format el grup Tin Machine]. Portava barba i feia un parell d’anys que no ens vèiem. Abans de la sessió li vaig regalar un àlbum de Ryuichi Sakamoto que encara no havia sortit a Occident. Sabia que li agradava molt la seva música i va escoltar el disc mentre li feia fotos. Estava absort i vaig sentir que podia mirar dins de la seva ànima».
‘Ki’ és una de les més de 70 imatges que formen l’exposició ‘Bowie X Sukita’, comissariada per Maurizio Guidoni i Vittoria Mainoldi i que estarà a la galeria FotoNostrum de Barcelona, amb nova ubicació al carrer de la Princesa, fins al 15 de setembre.

‘Down of hope’, 1973 /
La primera vegada
1972: Sukita és a Londres per fotografiar Marc Bolan, que al capdavant de T. Rex és senzillament el més destacat en el pop britànic. Està, no obstant, a punt de ser destronat per Bowie, que acaba de publicar l’elapé ‘The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ i d’iniciar la seva transformació en alienígena d’irresistible androgínia. El fotògraf no sap qui és Bowie. Mentre passeja, explica, veu un pòster amb la imatge de la reedició de ‘The man who sold the world’ que li impel·leix a assabentar-se de qui és aquest David Bowie i a anar a veure’l actuar, ni més ni menys que en els llegendaris concerts del 19 i el 20 d’agost al Rainbow Theatre. «Vaig comprendre immediatament com n’era de magnífic i innovador –assenyala Sukita–. I vaig saber que l’havia de fotografiar, cosa que per sort vaig poder fer pocs dies després». Va ser només el principi.

‘A day in Kyoto 6 – Departure’, 1980 /
Striptease al Japó
‘Gimme your hands’, imatge presa a la gira japonesa del 1973, crida l’atenció tant perquè Bowie està despullat tret per un suspensori com pel fervor de la concurrència. «La vestimenta i la manera d’actuar de Bowie, que tenia formació teatral i com a mim, eren revolucionàries –exposa Sukita–. Era molt més que brillantor i glamur; Bowie desafiava les normes de gènere i els estàndards de la moda i les arts escèniques. La gent sabia que estava davant una cosa completament nova». I embogia. Respecte de la foto d’abans, Bowie va dir: «La bogeria del públic em va arrossegar a improvisar un stiptease i oferir la meva millor instantània com a lluitador de sumo de 120 lliures [54 quilos]».
Expressionisme fred
Potser la fotografia de Bowie feta per Sukita més coneguda sigui la de la portada de ‘ Heroes’ (1977). També és a la mostra, amb el títol ‘The next moment’, així com altres de la sèrie. La gesticulació, igual que la de la tapa de ‘The idiot’, d’Iggy Pop, del mateix any i produït per Bowie, està inspirada en ‘Roquirol’, quadre del pintor alemany Erich Heckel. Retratista i model van convertir el buf expressionista en una cosa freda i elegant, just el que necessitava el disc central de la trilogia berlinesa de Bowie, obra mestra des de la caràtula. En la mateixa data Sukita va fotografiar Iggy Pop, que estava amb Bowie al Japó per promocionar ‘The idiot’.

‘The next moment’, 1977, foto de la portada de ‘Heroes’ /
Telepatia
Notícies relacionadesL’última foto de l’exposició pertany a una sessió del 2002 i es titula ‘Never get old’ (mai envelleixis).
La relació entre Bowie i Sukita no s’esquerdava en llargues converses. Més aviat havia de ser telepàtica. «La nostra relació era plena de coses no esmentades, perquè no parlo anglès –indica Sukita–. Crec que confiava en el meu criteri i la meva discreció. Adorava la cultura japonesa i compartíem un munt d’interessos».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Salut Com baixar el cortisol: els 10 hàbits bàsics que no pots oblidar
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Amor Una psicòloga assegura que les parelles que més temps duren són les que compleixen aquestes condicions
- Investiguen per delicte urbanístic l'empresari José Elías per construir una casa a una zona protegida de Tiana
- En una sentència Les cinc raons per les quals el Suprem va tombar la prohibició del vel islàmic que ara proposa Junts
- INFORME ANUAL DEL DSN Seguretat Nacional admet després de l’aturada «nous riscos» lligats a les renovables i «desafiaments seriosos» per blindar el subministrament
- David Sánchez, a la banqueta La jutge de Badajoz obre judici contra el germà de Sánchez i el president de la Diputació de Badajoz per prevaricació i tràfic d’influències