Inflació

La rebaixa de l’IVA dels aliments agafa més preparats els súpers que les botigues de barri

La rebaixa d’escassos cèntims en productes com el pa i la fruita amb prou feines és detectada pels consumidors

La rebaixa de l’IVA dels aliments agafa més preparats els súpers que les botigues de barri

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La rebaixa de l’IVA de determinats aliments bàsics aprovada pel Govern espanyol el 27 de desembre per als sis pròxims mesos s’ha estrenat aquest dilluns, 2 de gener, enmig del desconcert en petits establiments, mentre que les mitjanes i grans superfícies sí que semblen haver portat als seus lineals la retallada en alguns cèntims dels productes afectats per la mesura adoptada per l’Executiu per frenar la inflació i alleujar l’economia de les famílies.

«Han baixat tots els pans, però un cèntim o dos no es noten», explica la dependenta d’una fleca de Barcelona. Per a aliments de primera necessitat com ara el pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates, cereals, l’IVA passa del 4% al 0%. En una barra de pa d’un euro, l’estalvi és de 4 cèntims. «La gent es queixa molt en general que tot està molt car, però avui de moment ningú ha comentat res que sigui més barat», afegeix la fornera. Per a olis i pasta, l’impost baixa del 10% al 5%; per a un preu de 4 euros, el descompte pot suposar 20 cèntims, fins a 3,80 euros. Tot i que els descomptes per al consumidor són de cèntims, l’impacte de la rebaixa de l’IVA adoptada pel Govern s’estima en 661 milions d’euros.

En general, es dona per fet que l’ajust dels preus s’anirà produint al llarg dels pròxims dies. Les cadenes de supermercats, no obstant, sí que han reduït als seus lineals els preus dels aliments afectats. A Mercadona, per exemple, el paquet de fideu gruixut ha passat de 0,8 a 0,76 cèntims. I el paquet de formatge Gouda, de 2,45 a 2,36 euros. També es nota el descompte en el paquet de sis brics de llet sencera, que ha passat de 5,7 euros a 5,48, així com al sac de patates (de 4,4 a 4,23 euros), al de cebes (de 2,49 a 2,39), de pomes (2,39 a 2) i de mandarines (de 3,58 a 3,16 euros).

A la cadena Bonpreu, l’oli refinat de gira-sol ha passat de 2,4 euros, divendres, a 2,29 euros aquest dilluns; i el d’oliva, de 5 a 4,79 euros. El pa de motllo, però, es manté invariable, a 2,15 euros, mentre que els ous que es venien a 2,1 euros divendres es venen aquest dilluns a 2 euros.

«30 cèntims, a tot estirar»

Una treballadora d’una altra cadena explica que les rebaixes són de molt pocs cèntims. «5, 10, 30 cèntims com a molt», explica. El problema avui, per ella, ha sigut la confusió de la gent. «La llet ha baixat, però els preparats lactis com la llet de soja, no; la gent veu que això està igual de preu i es queixa», explica.

Una fruiteria del mercat del Ninot va fer tota la feina d’actualització de preus aquest diumenge, 1 de gener. La seva feina ha sigut restar-li el 4% d’IVA a tot el seu producte, una reducció que es tradueix en cèntims que la gent no detecta. «Una compra de 25 euros, et sortiria ara per 24 euros», indica. A més, la seva sensació és que la gent ja està molt descreguda. «El que ens diuen és que si baixa d’un costat, segur que ho pugen d’un altre». Segons el seu parer, la gran diferència la marcaria reduir l’IVA de la carn i el peix, que també són, diu, productes de primera necessitat i que el tenen del 10%. «Suposo que així el que deixaria de recaptar el Govern seria més, i llavors ja no interessa».

En una altra fruiteria, la treballadora encara no havia canviat els preus a les caixes de la seva fruita i verdura, que continuaven sent els mateixos que dissabte. «A mi no m’han dit res», respon; i assegura que els clients tampoc s’havien interessat per la rebaixa a primera hora del matí.

Consumidors

Notícies relacionades

La directora de comunicació i relacions institucionals d’OCU, Ileana Izverniceanu, ha sortit al pas de les queixes d’alguns establiments que afirmen que no han tingut temps per aplicar la rebaixa de l’IVA en els seus lineals o que encara no ho faran fins a haver liquidat les existències prèvies a l’1 de gener: «No ens sembla professional ni comprensible que es digui que no hi ha hagut temps de traslladar aquesta baixada de l’impost o que les seves existències es van adquirir amb un IVA superior. Aquestes persones han de liquidar l’impost amb l’IVA de l’any anterior o del nou, depenent de quan van adquirir el producte, però no entenem que aquesta rebaixa de l’impost no s’estigui traslladant al consumidor final des de l’1 de gener. Si tenen dubtes, han de posar-se en contacte amb Hisenda i seguir les instruccions, ja que si no, poden veure’s abocats a una sanció per incompliment d’aquest reial decret llei que està publicat al BOE i que té una data d’entrada en vigor, que és l’1 de gener del 2023».

Des d’aquesta organització s’anuncia que es farà un «monitoratge» dels preus per comprovar que la rebaixa de l’IVA es trasllada al consumidor final i que no es destina a engrossir el marge de benefici empresarial. Izverniceanu recorda que l’objectiu de la mesura és «fer una mica més suportable el cistell de consum, que l’últim any ha pujat un 15%».