Consum

Mercabarna anticipa un Nadal amb vendes a nivell precovid, malgrat la inflació

Diverses associacions d’empresaris majoristes preveuen que l’activitat creixerà entorn d’un 10% aquest any

Segons les seves dades, productes com l’orada, el lluç, les gambes i alguns de cítrics i vegetals són fins i tot més barats que el 2021

Mercabarna anticipa un Nadal amb vendes a nivell precovid, malgrat la inflació

Martí Fradera

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Aires d’optimisme en el negoci de l’alimentació majorista deu dies abans del Nadal. L’Associació d’Empreses majoristes de Mercabarna (Assocome) espera unes vendes que igualin o fins i tot superin les d’abans de la covid, i en això coincideixen des de tots els sectors: aquest any es vendrà al voltant d’un 10% més de carn, peix, fruites i hortalisses que l’any passat, quan un repunt dels casos de covid va portar la Generalitat a limitar les reunions familiars en nombre i hora, i l’aforament dels restaurants al 50%. «Malgrat que aquest any preocupa la inflació, el clima és de més optimisme», ha sintetitzat el vicepresident de l’organisme, Jaume Flores.  

En primer lloc, perquè esperen que l’increment del preu de l’alimentació es moderi aquest desembre. En segon, perquè preveuen que l’eufòria de poder celebrar un Nadal sense l’amenaça de la covid pugui amb la inflació. «Tots els sectors coincidim en una previsió de vendes que recupera els nivells prepandèmia: seran similars al 2019, que va ser una bona campanya», ha explicat Flores.

Des del sector del peix i el marisc s’aferren al fet que en els últims dies hi ha hagut bones captures, un escenari que ajudarà perquè baixi el preu del producte; des de la indústria de les fruites i hortalisses, que les temperatures estranyament moderades de novembre han ajudat la producció; a l’empresariat aviari li facilita les coses que l’increment de barcos de transport hagi calmat l’escalada de preus dels cereals associada al conflicte a Ucraïna; i al carni, que la restauració es recupera.

Així, el calamar, l’orada i el lluç estan entre un 6% i un 15% més barats que l’any passat; i el llamàntol i la gamba, entre un 10% i un 20%. Baixen també de preu els cítrics (especialment la mandarina i la taronja), els fruits vermells (la maduixa en particular) i vegetals com l’api, l’escarola, l’enciam, les bledes i les carxofes.

Retorn a la normalitat

Notícies relacionades

Davant aquest panorama, el Gremi de Majoristes del Peix (GMP) calcula que distribuirà 6.800 tones de producte, entorn d’un 5% més que l’any passat; el Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM), 100.000 tones de fruita i verdura aproximadament (un 10% més); el sector carni de Mercabarna situa la seva previsió per sobre del milió de quilos (un increment del 15%), i el sector de l’aviram espera distribuir fins a 18.000 unitats d’aus, cosa que equival a unes 120 tones de producte i a un 10% més de vendes que l’any passat.

«Estem en un any marcat per la inflació, però també pel retorn a la normalitat, tant per les reunions a casa, com en la restauració», ha insistit el president del gremi de majoristes del peix, Àngel Máñez. «La restauració està al nivell del 2019, i això és importantíssim per al sector», ha incidit el portaveu del sector carni, Martí Colomer. «Estem bastant contents i esperem que això perduri en el temps», ha conclòs.