Aqualia
Sis mesures per impulsar l’ODS 6
L’expansió de la Covid-19 va posar en relleu la importància de rentar-se les mans. No es tracta només de mantenir uns hàbits mínims d’higiene, sinó d’una mesura efectiva per prevenir malalties i salvar vides. No obstant, milions de persones al món no tenen infraestructures que els permetin portar a terme aquest senzill gest, una situació que les Nacions Unides es van comprometre a revertir a través de l’ODS 6, aigua neta i sanejament

El 25 de setembre del 2015 es van fer públics els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’ONU. Sis anys després i malgrat el camí avançat, el compliment de l’ODS 6 –aigua neta i sanejament– segueix estant lluny d’aconseguir-se.
Amb la seva feina diària en centenars de municipis espanyols, Aqualia, empresa especialitzada en la gestió del cicle integral de l’aigua, contribueix a arribar al compliment d’aquest ODS. A continuació es plantegen sis claus per impulsar el compliment de l’ODS 6 i de la resta dels punts de l’Agenda 2030 i aconseguir així un món més just i sostenible.
1. Millorar les infraestructures
El disseny i desenvolupament de tota mena d’infraestructures hidràuliques (plantes de tractament d’aigua potable, instal·lacions de dessalatge d’aigua de mar i salabrós o plantes depuradores i de reutilització d’aigües) és fonamental en aquest punt. Tot i que encara hi ha molt per fer, també hi ha motius per a l’optimisme: entre el 1990 i el 2015, la proporció de població mundial que utilitzava una font millorada d’aigua potable va passar del 76% al 90%.
2. Serveis de sanejament per a tothom
Quan l’aigua no es tracta o està contaminada, es multipliquen el nombre de malalties. Al món, tres de cada 10 persones no tenen accés a serveis d’aigua potable segurs i sis de cada 10 instal·lacions de sanejament no es gestionen bé. Per això resulta urgent dotar d’accés a serveis de sanejament tota la població i posar fi a la pràctica de la defecació a l’aire lliure.
ODS
3. Invertir en investigació
Modernitzar i reconvertir les indústries sota criteris de sostenibilitat i adoptar tecnologies i processos nets resulta imprescindible. Els avanços en R+D+i permeten optimitzar tractaments, reduir el consum energètic i desenvolupar una gestió eficient i sostenible amb el medi ambient.
4. Acabar amb la sobreexplotació dels recursos
L’escassetat d’aigua afecta més del 40% de la població mundial i es preveu que aquest percentatge augmenti en l’escenari d’emergència climàtica en què ens trobem. Abans del 2030, l’objectiu és augmentar l’ús eficient dels recursos hídrics i assegurar la sostenibilitat de l’extracció i el proveïment d’aigua dolça.
5. Conscienciar per col·laborar
Notícies relacionadesFent un ús responsable dels recursos, tothom pot contribuir activament a reduir la petjada hídrica. Estalviar aigua a la dutxa o no tirar tovalloletes o altres elements inapropiats pel vàter són dos exemples de com contribuir a la consecució de l’Agenda 2030 des de casa.
6. Establir aliances
Ampliar la cooperació internacional, tendir ponts entre governs, empreses especialitzades i ciutadans, resulta imprescindible per millorar el tractament de les aigües, optimitzar els recursos i garantir l’accés global i just a un dret fonamental.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"