EDUCACIÓ

Oriol Nolis i el compromís de la imaginació

El periodista reflexiona sobre la responsabilitat dels mitjans a l'hora de visibilitzar històries que mereixen ser explicades

Nolis va ser el presentador dels Premis «la Caixa» a la Innovació Social 2018, que recolzen projectes transformadors

nolis

nolis

2
Es llegeix en minuts
ALMA LA RED SOCIAL SOCIAL

Alma és una nova manera de parlar del social. Amb actitud i optimisme. Des de la diversitat. I a partir de les històries de l’Obra Social La Caixa

Per Oriol Nolis, periodista:

Entenc la innovació social com la tasca que tots tenim pendent en la societat: una innovació encaminada a posar la nostra imaginació al servei de construir un món millor. No té sentit disposar d’innovació tecnològica o econòmica si no l’apliquem també als àmbits més socials.

I els periodistes també tenim una responsabilitat social com a professionals de la informació. Perquè el periodisme construeix la realitat que la gent llegeix als diaris, veu a través de la televisió o escolta per la ràdio. Hi ha gent que no es creu el que no surt als mitjans de comunicació. Per això és tan important el que expliquem i fem.

Hem d’entendre que la nostra feina no només consisteix a explicar les novetats, sinó tambéles realitats que sovint estan amagades, que tenen poca visibilitat, però que s’han de fer saber perquè la gent prengui consciència de les situacions que cal canviar per millorar com a col·lectiu. Si les visibilitzem també hi estarem lluitant.

Donar una oportunitat

Vaig conèixer els Premis “la Caixa” a la Innovació Social a través de companys de professió que me n’havien parlat i, sobretot, a través de l’editor del ‘Telediario Fin de Semana’, que hi va participar com a jurat. A partir de llavors els vaig conèixer més a fons i, quan vaig presentar l’acte, vaig poder conèixer millor les tasques de les entitats premiades. Amb aquests premis s’aconsegueixen dues coses: donar visibilitat a projectes que fins ara no han tingut una oportunitat i ajudar-los amb el finançament perquè continuïn existint, creixent i enfortint el projecte.

Dels projectes seleccionats, amb el que em sento més identificat és el Programa Valor-Arte, ubicat a Granada, que té per objectiu la prevenció i detecció precoç de la violència en totes les seves formes i altres conductes autodestructives en adolescents. Crec que s’ha premiat una cosa molt important: intentar aturar la violència en una edat primerenca per evitar problemes en un futur. És una de les grans virtuts d’aquest projecte.

Notícies relacionades

Tot i que encara queda molta feina a fer, una de les coses més importants que han passat és que des de fa uns anys s’ha començat a visibilitzar l’assetjament escolar. Ara hauríem de dedicar-li recursos, no només materials sinó també professionals (psicòlegs) perquè els casos es puguin detectar millor a les aules en el moment en què apareixen. És vital aconseguir que les víctimes entenguin que han d’explicar el que els passa. Moltes vegades, igual que amb altres tipus d’assetjament, es tracta d’una violència silenciosa i silenciada.

Continua llegint l’article en Miradas con Alma.

Temes:

Solidaritat