Estudi

Més del 85% de les dones no tenen un tractament eficaç per als seus símptomes de menopausa

Més del 85% de les dones no tenen un tractament eficaç per als seus símptomes de menopausa
3
Es llegeix en minuts
EFE

Més de 70 anys d’investigació de la menopausa han sigut revisats per un grup de científics, que criden l’atenció sobre les llacunes de coneixement que encara hi ha, i destaquen que més del 85% de les dones de països d’alts ingressos no reben un tractament eficaç per als seus símptomes.

L’estudi que publica la revista ‘Cell’, firmat per autors australians, nord-americans i italians, afegeix que les opcions de tractament per qui pateix els símptomes més greus solen estar poc investigades, i algunes tenen una eficàcia qüestionable o causen efectes secundaris perjudicials.

Els experts, encapçalats per Susan Davis, de la Universitat de Monash (Austràlia), demanen més investigació sobre la cronologia i el tractament de la menopausa, així com un tractament holístic i individualitzat que abordi tant els símptomes com altres canvis sistèmics que es produeixen al cos.

Falta d’investigació

No totes les dones necessiten tractament per als símptomes associats a la menopausa, però l’estudi destaca que «més del 85% de les dones dels països d’ingressos alts no reben un tractament eficaç i aprovat per les autoritats reguladores per als seus símptomes».

A més, «no s’ha documentat sistemàticament la proporció de dones simptomàtiques que no reben tractament en els països d’ingressos baixos i mitjans».

La fisiologia de la menopausa és «complexa i incompleta» escriuen els autors, que recorden que per algunes dones els símptomes poden ser greus, o fins i tot incapacitants, i pertorbar la feina i la família.

Reconèixer que la menopausa, per a la majoria de les dones, és un esdeveniment biològic natural, no eximeix de l’ús d’intervencions per alleujar els símptomes.

Estudi

L’equip va analitzar més de 200 fonts al llarg de 71 anys per sintetitzar el que se sap actualment sobre la menopausa i proposen una nova definició com «aturada definitiva de la funció ovàrica», una actualització de la definició tradicional, que se centrava en la menstruació.

Molts són els aspectes de la menopausa que encara no es coneixen bé, com quan es produeixen les seves fases, ja que varia d’una persona a l’altra, per la qual cosa els autors afirmen que les actuals restriccions d’edat en les prescripcions i teràpies són «il·lògiques i problemàtiques».

Tot i que els símptomes solen començar durant la perimenopausa, actualment hi ha poques teràpies aprovades per a pacients en aquest estadi. Així, els tractaments per a la menopausa van des de teràpies hormonals fins a làsers i productes vegetals, però pocs s’han estudiat durant períodes de temps prou llargs. A més, tots tenen possibles efectes secundaris i problemes de salut.

El més eficaç, dirigit a l’estrogen

El tractament més eficaç per als símptomes de la menopausa és la teràpia hormonal menopàusica (THM), dirigida a l’estrogen, que redueix la pèrdua òssia i pot tenir beneficis cardiometabòlics, però fins i tot aquesta opció «és lluny de ser una solució perfecta» per a totes les persones.

Els autors adverteixen que fins i tot si no hi ha símptomes perceptibles, hi pot haver importants «conseqüències silencioses per a la salut», com la pèrdua òssia i més risc de diabetis, malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer.

A més, alguns símptomes com la depressió i l’ansietat són de vegades afeccions preexistents que s’han atribuït falsament a la menopausa a causa de l’estigma que l’envolta.

Teràpia individualitzada

Els autors destaquen que sovint no es tenen en compte factors socioeconòmics, com una menor qualitat de vida i el possible impacte negatiu dels símptomes de la menopausa en el rendiment laboral de la dona.

«La teràpia s’ha d’individualitzar en funció de l’edat i els riscos per a la salut, reconeixent que aquests poden augmentar amb l’edat».

En conclusió, «malgrat dècades d’investigació sobre la menopausa, encara queda molt per fer», escriuen els investigadors, i de cara al futur insten a aprofundir en el moment que comença el procés de la menopausa i centrar-se a aconseguir que els tractaments siguin més eficaços i segurs en general.

Notícies relacionades

A més, suggereixen estudiar els impactes de la menopausa a la feina tant des de casa com a l’oficina, així com els efectes en persones amb trajectòries professionals menys tradicionals, com ara cuidadors i voluntaris.

L’equip destaca que «optimitzar la salut en la menopausa és la porta d’entrada a un envelliment saludable per a les dones».

Temes:

Estudi