Altes temperatures

La calor extrema de l’estiu passat va causar més de 61.600 morts a Europa

¿Quina és la temperatura màxima que pot aguantar el cos humà?

Radiografia d’una onada de calor extrema: així es va convertir l’any passat en un any de rècord

La calor extrema de l’estiu passat va causar més de 61.600 morts a Europa

MANUEL BRUQUE / EFE

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa just un any, per aquestes mateixes dates, Europa vivia una de les onades de calor més intenses i duradores mai registrades. Des de finals de maig i fins a pràcticament inicis de setembre, els termòmetres del vell continent van marcar temperatures molt per sobre de la mitjana durant setmanes, van registrar diverses onades de calor extrema i, a més, van deixar constància de centenars de rècords de temperatura màxima. Segons apunta un nou estudi publicat a la revista ‘Nature Medicine’, els extrems de calor de l’estiu passaten van causar més de 61.600 a tot Europa, de les quals almenys 11.324 van passar a Espanya.

Aquestes xifres il·lustren, una vegada més, com la calor extrema s’ha convertit en un veritable «disparador de malalties» que, en els casos més greus, provoquen la mort prematura de milers de persones. Segons apunta aquesta última anàlisi, liderada per l’institut ISGlobal, l’any passat entre l’11 de juliol i el 14 d’agost, en tan sols un mes les altes temperatures van provocar un total de 38.881 morts al voltant de 35 països de tot Europa. Es tracta d’una de les xifres més altes mai registrades per aquesta causa (i un fenomen que, tal com apunten els experts, podria marcar un futur on aquests extrems climàtics es convertiran en una cosa cada vegada més recurrent).

«La situació viscuda l’any passat va posar de manifest la falta de plans de prevenció i la fragilitat dels sistemes de salut»

Joan Ballester Claramunt

La situació viscuda l’any passat «va posar de manifest la falta de plans de prevenció i la fragilitat dels sistemes de salut per fer front a emergències relacionades amb el clima», explica Joan Ballester Claramunt, investigador d’ISGlobal i primer autor de l’estudi. «El fet que a l’estiu del 2022 morissin més de 61.600 persones a Europa per calor (malgrat que molts països ja comptessin amb plans de prevenció actius) suggereix que les estratègies d’adaptació de què disposem en l’actualitat poden ser insuficients», afegeix, en la mateixa línia, Hicham Achebak, expert de l’Inserm i d’ISGlobal.

Morts per calor a Espanya

Segons destaca aquest últim estudi, tot i que la calor extrema va envair tot el continent europeu al llarg de l’estiu, la zona del Mediterrani és la que va patir els efectes més devastadors. El país on la calor extrema va causar més morts va ser Itàlia, on les altes temperatures van provocar 18.010 defuncions. Espanya destaca com el segon més afectat, amb 11.324 morts, i Alemanya com el tercer, amb 8.173 més. Els experts també destaquen el cas de països com Grècia i Portugal, on proporcionalment també es van registrar algunes de les xifres més altes de tot Europa quant a morts per milió d’habitants.

Les ciutats espanyoles amb més morts per calor extrema van ser Madrid i Barcelona

En el conjunt d’Espanya, segons apunta l’anàlisi de les xifres recollides entre el 30 de maig i el 4 de setembre, en pràcticament totes les àrees estudiades es van observar morts relacionades amb la calor extrema. Les ciutats que van registrar més morts per les altes temperatures de l’estiu van ser Madrid (amb 1.374 defuncions atribuïbles a les altes temperatures), Barcelona (amb 1.327) i València (679). També preocupa el cas de províncies com Zamora, Ourense i Càceres, on s’han registrat les taxes de mortalitat més grans per milió d’habitants.

Les dones, les més afectades

Notícies relacionades

Els col·lectius més afectats per la calor extrema són les persones grans i, en especial, les dones. Segons l’anàlisi publicada aquest dilluns, durant les onades de calor de l’estiu passat es van produir 4.822 morts entre menors de 65 anys, 9.226 morts a la franja de persones d’entre 65 i els 79 anys i 36.848 entre els més grans de 79 anys en el conjunt d’Europa. Aquestes xifres confirmen, una vegada més, la vulnerabilitat de les persones grans davant els extrems climàtics. Sobretot en el cas de persones que viuen soles i en situacions vulnerables, que moltes vegades no poden permetre’s mantenir la seva llar a una temperatura adequada i acaben exposades a temperatures encara més extremes.

Un altre dels col·lectius més afectats per la calor extrema són les dones. Sobretot en el cas de les més grans de 80 anys. «Les dades apunten que la mortalitat prematura atribuïble a la calor al llarg de l’estiu passat va ser un 63% superior en dones que en homes, amb un total de 35.406 morts prematures de dones en el conjunt d’Europa», conclou la investigació. En el cas d’Espanya, entre el maig i el setembre es van registrar 7.190 morts de dones vinculades a les altes temperatures i 4.250 d’homes per la mateixa causa.