Efectes de l’alcohol

¿Es pot curar l’embriaguesa? Un estudi demostra que sí... almenys, en ratolins borratxos

¿Com evitar la ressaca? Aquests aliments t’ajuden a combatre-la

¿Es pot curar l’embriaguesa? Un estudi demostra que sí... almenys, en ratolins borratxos
1
Es llegeix en minuts
Paula Castillo

¿A qui no li ha passat? Surts de festa, et passes de copes i els símptomes de la borratxera comencen a aflorar. Et penedeixes de la teva falta de control amb l’alcohol i desitges tornar a la còmoda sobrietat immediatament, tot i que saps que és impossible. ¿O no?

Un estudi publicat a la revista científica ‘Cell Metabolsim’ i elaborat per diversos científics del Centre Mèdic Southwestern de la Universitat de Texas, ha aconseguit revertir l’estat d’embriaguesa en ratolins intoxicats per alcohol gràcies a l’augment dels nivells d’una hormona que es troba naturalment en el nostre organisme anomenada FGF21.

Segons l’estudi, aquesta permet «contrarestar la pèrdua de consciència i coordinació provocada per l’alcohol» a més d’«accelerar la recuperació de la intoxicació».

Resultats satisfactoris

Tal com explica la investigació, els animals que consumeixen fruites en estat de fermentació tenen risc d’estar exposats a l’etanol (líquid transparent que constitueix el principal ingredient de les begudes alcohòliques) i, per tant, a experimentar els efectes de l’embriaguesa. Estudis previs demostren que el FGF21 «elimina la preferència per l’etanol, indueix a beure aigua per prevenir la deshidratació i protegeix contra el mal hepàtic [al fetge] induït per l’alcohol». Aquest fet demostra que l’hormona és una gran aliada per contrarestar els efectes de l’alcohol en l’organisme.

L’experiment va consistir a administrar una única dosi d’etanol tant a ratolins modificats genèticament per no produir FGF21, com a ratolins normals de laboratori. A continuació, com a mesurador de l’estat d’embriaguesa, els científics van utilitzar el «reflex de redreçament» dels animals, és a dir, la capacitat de posar-se dret.

Els resultats mostren que, tot i que tots dos van perdre el reflex de redreçament de 15 a 20 minuts després de la ingesta d’etanol, aquells que no van prendre l’hormona van trigar aproximadament una hora més a recuperar el redreçament que aquells que sí que ho van fer.

Notícies relacionades

Aquesta investigació, a més, demostra que en els ratolins l’hormona esmentada actua sobre el sistema nerviós i suprimeix la preferència per l’etanol, alhora que indueix al consum d’aigua.

Per ara, els resultats en ratolins han sigut satisfactoris i l’estudi conclou que «es requeriran estudis addicionals per determinar si l’activitat antiintoxicant de FGF21 es tradueix en humans».