Estudi científic

El bitcoin contamina més que l’extracció de petroli

  • La mineria de criptomonedes està multiplicant la seva empremta ecològica, segons alerta un nou estudi

  • Les emissions de CO2 associades a aquesta activitat s’han multiplicat per 126 en els últims cinc anys

El bitcoin contamina més que l’extracció de petroli
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La mineria de criptomonedes té un impacte ambiental comparable amb algunes de les activitats més contaminants del planeta. Segons apunta un nou estudi publicat aquest mateix dijous a la revista ‘Scientific Reports’, la mineria de bitcoin té una empremta ecològica comparable amb l’extracció de petroli o la producció de carn de boví. «La mineria de criptomonedes no s’està tornant més sostenible amb el temps, sinó que cada vegada s’està convertint en una cosa més perjudicial per al clima», alerta la investigació.

L’anàlisi avalua l’empremta ecològica de la mineria de bitcoin –el procés de generar i emmagatzemar aquestes criptomonedes– entre gener del 2016 i desembre del 2021. Només el 2020, el bitcoin va utilitzar una mitjana de 75,4 terawatts l’hora d’electricitat; més del que consumeixen països com Àustria (69,9) o Portugal (48,4). Aquell any, a més, s’estima que per cada dòlar que va generar en el mercat aquesta criptomoneda es van generar l’equivalent a 1,50 dòlars en danys climàtics globals.

«A escala mundial, l’extracció o producció de bitcoins està utilitzant enormes quantitats d’electricitat, principalment de combustibles fòssils, com el carbó i el gas natural. Això està causant enormes quantitats de contaminació de l’aire i emissions de carboni, cosa que té un impacte negatiu en el nostre clima global i en la nostra salut», explica Benjamin A. Jones, investigador de la Universitat de Nou Mèxic i autor d’aquest estudi.

Emissions a l’alça

Notícies relacionades

L’anàlisi també apunta que les emissions de CO2 associades a la mineria de bitcoins s’han multiplicat per 126 en els últims cinc anys. El 2016, minar una criptomoneda emetia 0,9 tones de diòxid de carboni. El 2021, aquest procés n’emetia prop de 113 tones per moneda. Un recent estudi també estima que les emissions generades per la mineria de bitcoins són comparables amb les generades per ciutats tan grans com Viena, Hamburg o Las Vegas.

A partir d’aquestes dades, la comunitat científica alerta –una vegada més– del preocupant impacte mediambiental d’aquesta indústria digital. Els experts adverteixen que amb l’actual model de producció, les ‘monedes digitals’ no són sostenibles. Per això mateix, després de la publicació d’aquest últim estudi científic, els investigadors reclamen «canvis significatius» en la mineria de criptomonedes, inclosa la possible regulació d’aquests processos per minimitzar els danys greus ambientals associats.