CRISI CLIMÀTICA

L'ús de 'bitcoins' emet tant CO2 com Hamburg, Viena o Las Vegas

Un estudi de la Universitat de Munic revela que la criptomoneda genera una empremta de carboni d'entre 22 i 22,9 megatones a l'any

L'ús de 'bitcoins' emet tant CO2 com Hamburg, Viena o Las Vegas

Benoit Tessier (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’ús de bitcoins també genera emissions de CO2 bitcoinsemissions de CO2 i s’estima que el volum d’emissions és comparable a les totals de les ciutats de Viena, Hamburg o Las Vegas, segons un estudi de la Universitat Tècnica de Munic (TUM).

Així, la criptomoneda ‘itcoin’ genera una empremta de carboni d’entre 22 i 22,9 megatones a l’any. Per calcular-ho un interdisciplinari d’investigadors de la Universitat Tècnica de Munic (TUM) ha anatlitzat dades com els arxius d’IPO dels fabricants de hardware i les adreces IP dels “miners” de Bitcoin.

Bitcoin és una moneda virtual, però el consum d’energia associat al seu ús és “real” i en els últims anys la seva capacitat informàtica i emissora de CO2 s’ha multiplicat 2en els últims anys, ja que només el 2018 aquesta xifra s’ha quadriplicat.

Càrrega sobre el clima

Per això, els investigadors ara es plantegen que l’auge de Bitcoin planteja la qüestió de si la criptomoneda imposa una càrrega addicional sobre el clima. Diversos estudis han intentat quantificar les emissions de CO2causades per la mineria de Bitcoin. “No obstant, aquests estudis es basen en una sèried’aproximacions”, diu Christian Stoll, que realitza una investigació a la Universitat Tècnica de Munic (TUM) i a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT).

Notícies relacionades

A més, els investigadors han conclòs que el consum anual d’electricitat de Bitcoin, a partir de novembre del 2018, seria d’aproximadament 46 TWh. El 68% de la potència informàtica de la xarxa Bitcoin se centra en Àsia, el 17% a Europa i el 15% a Amèrica del Nord.

“Naturalment, hi ha factors més importants que contribueixen al canvi climàtic. No obstant, l’empremta de carboni és prou gran com perquè valgui la pena discutir la possibilitat de regular la mineria de la criptomoneda en regions on la generació d’energia és especialment intensiva en carboni”, diu l’investigador Christian Stoll, que afegeix que, per millorar l’equilibri ecològic, una possibilitat podria ser vincular més granges mineres a una capacitat addicional de generació renovable.