Edició 2022

Els Ig Nobel premien un algoritme per a xafarderes, uns escorpins restrets i un ènema maia

Els guardons científics més gamberros de l’any premien una desena d’investigacions extravagants d’arreu del món

Un escorpí negre dintre d’un expositor, ahir al recinte.

Un escorpí negre dintre d’un expositor, ahir al recinte. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

¿Alguna vegada t’has plantejat quina és la millor estratègia per ser un tafaner d’èxit? ¿Et preguntes un dia sí i l’altre també com el restrenyiment dels escorpins pot afectar les seves perspectives d’aparellament? ¿Et despertes a mitjanit pensant com havien de ser els ènemes rituals que portaven a terme els antics maies? Si la resposta és sí, atent als treballs guanyadors de l’última edició dels premis Ig Nobel: els guardons científics més gamberros que «primer et facin riure i després et facin pensar».

Notícies relacionades

En l’edició d’aquest any, els Ig Nobel han premiat una desena d’investigacions científiques, realitzades per investigadors de diferents disciplines i publicades en revistes especialitzades, que sorprenen pel seu caràcter «improbable». Ja sigui pel punt de partida, les preguntes plantejades, la metodologia o les conclusions.

Tot seguit, la llista completa dels guanyadors dels Ig Nobel del 2022. 

Ig Nobel de la pau

Per a una investigació que analitza quin tipus d’estratègies desenvolupen les persones tafaneres per obtenir les seves xafarderies i, al seu torn, per desenvolupar un algoritme «per ajudar els xafarders a decidir quan dir la veritat i quan mentir».

Ig Nobel de biologia

Per un estudi sobre com el restrenyiment afecta les perspectives d’aparellament dels escorpins a curt i llarg termini. Resulta que aquests animals, quan senten que estan en una situació de perill, es desfan de la seva cua i, de passada, de l’últim tram del seu tub digestiu. Aquest fenomen afecta la mobilitat dels animals i provoca restrenyiment. A la llarga, les femelles aprenen a conviure amb això. Però els mascles perden (part) de la seva perícia per trobar parella. Per si t’ho preguntes, al cap d’uns mesos, tant mascles com femelles moren de restrenyiment.

Ig Nobel d’història de l’art

A un estudi multidisciplinari sobre les escenes d’ènemes rituals en la ceràmica maia antiga. 

Ig Nobel d’economia

A un estudi matemàtic sobre «per què l’èxit no és per a les persones més talentoses, sinó per a les més afortunades». És a dir, una explicació matemàtica sobre el mite de la meritocràcia

Ig Nobel d’enginyeria

Per a una assenyada investigació que analitza quina és la «manera més eficient» d’utilitzar els dits per girar un pom. Si vols saber el detall d’aquesta investigació, millor que agafis el diccionari, perquè aquest estudi científic, que ocupa una desena de pàgines, només està disponible en japonès.

Ig Nobel d’enginyeria de seguretat

Per al desenvolupament d’un maniquí amb forma d’ant que es pugui utilitzar en proves de xoc.

Ig Nobel de literatura

Per a un estudi que analitza per què els documents legals són «innecessàriament difícils d’entendre». La resposta ràpida, per si t’ho preguntes, té a veure amb la «mala redacció» i amb l’ús de «conceptes no especialitzats».

Premi de medicina

A un estudi que demostra com alguns pacients en quimioteràpia es poden beneficiar del consum de gelat en alguns moments del tractament.

Ig Nobel de física

Per a un estudi sobre com els aneguets s’ho arreglen per nedar de manera coordinada

Ig Nobel de cardiologia aplicada

A un estudi que demostra com i per què els cors de les persones enamorades se sincronitzen.