Guardons irònics

Els Ig Nobel premien la recerca «que et fa riure i després pensar»

  • Als guardonats se’ls entrega un trofeu desmuntable de paper i el bitllet d’una moneda desapareguda

zentauroepp49834181 timothy voss of the netherlands holds the 2019 ig nobel priz190913161206

zentauroepp49834181 timothy voss of the netherlands holds the 2019 ig nobel priz190913161206 / BRIAN SNYDER

2
Es llegeix en minuts
Reuters

És més segur transportar un rinoceront panxa amunt i les barbes podrien ser una evolució dissenyada per ajudar a protegir els rostres dels homes dels cops de puny, segons els estudis científics que han guanyat els premis Ig Nobel aquest dijous.

És un esdeveniment anual d’assoliments inusuals en la ciència i les humanitats l’objectiu de les quals és fer-vos riure i després pensar. Els Ig Nobel són presentats per guanyadors del premi Nobel i generalment s’entreguen al Teatre Sanders de la Universitat de Harvard. El 2021 és el segon any en què aquests premis paròdics s’han celebrat ‘online’.

Aquest any, els guanyadors van rebre un trofeu de paper perquè els muntin a ells mateixos i un bitllet de 10 trilions de dòlars de Zimbàbue –moneda de poquíssim valor i ja desapareguda–, d’acord amb la naturalesa divertida d’aquests premis satírics. Una meditació conjunta sobre com els ponts uneixen la gent es va intercalar entre les presentacions dels guardonats. «El que adoro dels veterinaris que tracten animals salvatges és que han d’estar ben plantats i pensar de manera original», va dir Robin Radcliffe, un dels autors de l’estudi africà que va concloure que els rinoceronts poden ser traslladats amb més seguretat si se’ls col·loca amb l’esquena contra terra. «Has de ser un geni i molt creatiu... i de vegades fins i tot estar una mica boig per moure rinoceronts així».

La troballa que les persones podrien haver començat a deixar-se barba per esmorteir l’impacte dels cops va rebre el premi de la pau. El xiclet, els orgasmes i els miols dels gats van ser altres temes premiats en els Ig Nobel.

La sueca Susanne Schotz va guanyar el premi de biologia per analitzar variacions dels «roncs, xerrotejos, xerradisses, refilets, murmuris, miols, gemecs, xiscles, xiulets, udols, grunyits i altres maneres de comunicació entre gats i humans», i fins i tot va fer una demostració d’alguns dels sons que va estudiar.

Notícies relacionades

El premi d’ecologia va ser per a un grup de científics que estudien els bacteris en restes de xiclet enganxats a paviments de tot el món, i el de medicina va ser per a una investigació que va demostrar que els orgasmes són eficaços a l’hora de descongestionar el nas.

Marc Abrahams, mestre de cerimònies i editor de la revista ‘Annals de la Recerca Improbable’ (‘Annals of Improbable Research’), que produeix l’esdeveniment, va tancar l’espectacle desitjant als assistents que «si no has guanyat un premi Ig Nobel aquest any, i especialment si sí que l’has guanyat, més sort l’any que ve».