Estudi de la revista ‘Nature Medicine’

Aconsegueixen que tres paraplègics tornin a caminar a través de l’estimulació elèctrica de la medul·la

  • Aquest «enfocament optimitzat» va permetre restaurar en un sol dia capacitats motrius

  • Aquesta tècnica desenvolupada per un equip suís forma part d’un assaig clínic encara en curs

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Una constel·lació de minúsculs elèctrodes, una teràpia experimental d’estimulació elèctrica i tan sols unes hores de tractament han aconseguit que tres pacients paraplègics (que havien perdut la mobilitat del tronc i les extremitats inferiors després d’un accident de moto) poguessin posar-se dempeus i tornar a caminar. Així ho anuncia un estudi publicat aquest dilluns a la prestigiosa revista científica ‘Nature Medicine’, en el qual es presenta aquest assoliment tècnic (i per ara només provat en un grup reduït de pacients) com una «opció terapèutica prometedora (en clau de futur) per restaurar la funció motriu en persones amb lesió de la medul·la espinal».

Aquesta teràpia experimental, dissenyada i posada a prova per investigadors de la universitat suïssa de Lausana, es basa en la creació d’una «paleta d’elèctrodes» que s’implanten en diferents punts de la medul·la espinal. Aquests aparells, controlats a través d’un sistema extern d’intel·ligència artificial, imiten els senyals elèctrics que viatgen a través de la medul·la per ‘connectar’ el cervell amb les extremitats inferiors i emulen el procés que, si no existís lesió, permetria el moviment. Gràcies a l’impuls d’aquest ‘software’, els tres pacients que protagonitzen aquesta investigació van poder tornar a caminar, pedalar i nedar. Almenys parcialment (primer amb ajuda d’un arnès i després amb el suport d’un caminador).

Segons expliquen els investigadors Grégoire Courtine i Jocelyne Bloch, creadors d’aquesta tecnologia, l’èxit d’aquesta teràpia es basa el seu «enfocament personalitzat». El sistema d’elèctrodes, de fet, ha sigut dissenyat específicament per modificar-se en funció de les necessitats de cada pacient i de l’activitat realitzada. I tot i que els primers resultats d’aquesta eina poden veure’s en qüestió d’hores, la recuperació de la mobilitat depèn d’un procés de neurorehabilitació molt més llarg. Els primers pacients que han testat aquesta tecnologia, de fet, afirmen haver aconseguit el màxim de beneficis a partir del cinquè mes de teràpia.

Assaig clínic encara en curs

Notícies relacionades

Les teràpies d’estimulació elèctrica es postulen, ara com ara, com la gran esperança per als pacients amb algun tipus de lesió medul·lar. Però, això sí, encara no està clar quan aquesta tecnologia estarà disponible de manera generalitzada. Els investigadors Courtine i Bloch, creadors de la teràpia experimental que encapçala aquesta notícia, recorden que aquest assoliment forma part d’un assaig clínic encara en curs i que, de moment, només s’ha posat a prova en un grup reduït de pacients. Segons expliquen els científics responsables d’aquest projecte, a més, l’estudi clínic d’aquesta tecnologia s’ampliarà en els pròxims mesos amb proves en grups més grans de pacients, però encara queden molts esculls de la investigació per superar.

Al llegir aquestes línies molts es preguntaran quan aquesta tecnologia podria arribar als hospitals del món perquè, finalment, pugui utilitzar-se per ajudar les persones que ho necessiten. La resposta, esgrimeixen Courtine i Bloch, és que encara no se sap. L’equip de científics suïssos, interpel·lats sobre aquesta qüestió en una roda de premsa celebrada per presentar aquest assoliment, argumenten que l’estudi d’aquesta tecnologia es demorarà anys i que, tot i que els primers resultats d’aquesta investigació resulten prometedors, encara queda un llarg camí per posar a punt i comercialitzar aquesta eina.