Segons un estudi

La gent gran té més risc de patir un ictus els tres primers dies després de donar positiu en covid

L’anàlisi afirma que les possibilitats de patir l’emergència sanitària augmenten fins a 10 vegades

La gent gran té més risc de patir un ictus els tres primers dies després de donar positiu en covid
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El risc d’accident cerebrovascular entre els adults grans diagnosticats amb covid-19 és més alt en els tres primers dies del diagnòstic, segons una investigació preliminar de l’Associació Americana d’Accidents Cerebrovasculars, que es presentarà en la Conferència Internacional d’Accidents Cerebrovasculars 2022 a Nova Orleans (Estats Units) del 8 a l’11 de febrer.

«L’ictus després del diagnòstic de la covid-19 és una possible complicació que els pacients i els metges han de conèixer», ha comentat l’autor principal de l’estudi, el doctor Quanhe Yang. «La vacunació i altres mesures preventives contra la covid-19 són importants per reduir el risc d’infecció i les complicacions, inclòs l’ictus», ha explicat.

Així mateix, estudis anteriors han examinat el risc d’ictus entre els adults amb covid-19; no obstant, els resultats van ser inconsistents, i pocs es van centrar específicament en els adults grans, que tenen un risc més gran d’ictus.

Investigació

Aquest estudi va examinar el risc d’accident cerebrovascular isquèmic, que és un accident cerebrovascular a causa de l’obstrucció d’un vas sanguini, entre els adults grans diagnosticats amb covid-19 mitjançant l’examen dels registres de salut de 37.379 beneficiaris de Medicare de 65 anys o més.

Els pacients van ser diagnosticats amb covid-19 entre l’1 d’abril del 2020 i el 28 de febrer del 2021 i van ser hospitalitzats per accident cerebrovascular des de l’1 de gener del 2019 fins al 28 de febrer del 2021. Les hospitalitzacions per ictus podien produir-se abans o després del diagnòstic de covid-19, no obstant, les que es van produir 7 dies abans del diagnòstic o 28 dies després van servir com a període de control.

Els participants tenien una mitjana de 80 anys quan se’ls va diagnosticar covid-19, i el 57% eren dones. L’estudi va comparar el risc d’ictus en els dies immediatament anteriors i posteriors al diagnòstic de covid-19 amb el risc durant els altres dies de l’estudi, o el període de control.

Fins i tot 10 vegades més risc

L’anàlisi va trobar que el risc més gran d’ictus es va produir durant els tres primers dies després del diagnòstic de covid-19, 10 vegades més que durant el període de control.

Després dels tres primers dies, el risc d’ictus va disminuir ràpidament, tot i que va continuar sent més gran en comparació amb el període de control. En concret, entre els dies 4 i 7 el risc d’ictus va ser un 60% major, i entre els dies 8 i 14, el risc d’ictus va ser un 44% major en comparació amb el període de control. El menor risc d’ictus es va produir entre els dies 15 i 28, quan el risc d’ictus va ser un 9% major que durant el període de control.

Notícies relacionades

Un subgrup de participants més joves, els de 65-74 anys, va tenir un risc més gran d’ictus després del diagnòstic de covid-19, en comparació amb els de 85 anys o més, i entre els que no tenien antecedents d’ictus.

¿Com es pateix un ictus?

L’ictus és una emergència mèdica que es produeix quan un vas sanguini del cervell es bloqueja o rebenta, i impedeix que l’oxigen i els nutrients arribin al cervell. És una de les principals causes de discapacitat a llarg termini. El tractament ràpid és fonamental per evitar danys cerebrals o la mort, per la qual cosa és important reconèixer els signes d’advertència de l’ictus i l’actuació correcta.