Projectes experimentals

Aquestes són les 12 vacunes contra la Covid-19 que s’investiguen a Espanya

Barcelona. 11.06.2021. Sociedad.  Personal del laboratorio del  Instituto Químico de Sarrià IQS trabajando en una fase todavía preclínica para  el desarrollo de una vacuna contra la Covid19. En la foto, reacción química para la síntesis del polímero que formará la vacuna. Fotografía de Jordi Cotrina

Barcelona. 11.06.2021. Sociedad. Personal del laboratorio del Instituto Químico de Sarrià IQS trabajando en una fase todavía preclínica para el desarrollo de una vacuna contra la Covid19. En la foto, reacción química para la síntesis del polímero que formará la vacuna. Fotografía de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

8
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Espanya té en marxa una dotzena de projectes d’investigació a la recerca de la segona, la tercera i la quarta generació de vacunes contra la Covid-19. Laboratoris de tot el país continuen buscant fórmules, cada vegada més millorades, per fer front a aquesta pandèmia i a les que vindran. Es busquen noves aproximacions, però també nous formats. Com fàrmacs intranasals o en pedaç. El seu futur, esgrimeixen els experts, depèn de quant s’hi inverteixi.

L’Organització Mundial de la Salut estima que en tot el món hi ha centenars de prototips de vacuna contra la Covid-19 que s’estan posant a prova als laboratoris. Aquests són els 12 projectes que ara mateix s’estan investigant a Espanya.

Vacuna del laboratori expert en coronavirus del CSIC

Laboratori: Laboratori de Coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC)

Investigadors principals: Luis Enjuanes

Descripció: Aquesta vacuna experimental pren com a referència la vacuna contra la verola. Utilitza el mateix virus atenuat (vaccinia) i afegeix fragments de l’espícula del coronavirus SARS-CoV-2 per produir una resposta immune.

Recorregut del projecte: Els estudis van començar el gener del 2020, poc després que es publiqués la primera seqüència genètica del coronavirus. Aquesta vacuna experimental ja s’ha testat en diversos models animals. En ratolins i hàmster ha mostrat una efectivitat del 100%. En breus acabaran les proves en macacos. El laboratori ja ha remès les dades de seguretat i eficàcia a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Mentrestant, també està en contacte amb una empresa espanyola per produir un lot de vacunes per començar les primeres fases clíniques en humans.

Vacuna intranasal i monodosi

Laboratori: Centre Nacional de Biotecnologia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)

Investigadors principals: Mariano Esteban

Descripció: Aquest prototip de vacuna està basat en una versió innòcua del coronavirus SARS-CoV-2 creada a partir d’una manipulació genètica del virus. Aquesta fórmula incorpora un ARN autoamplificable que pot multiplicar-se per 5.000 dins de l’organisme generant una resposta immune. Els investigadors ja han forjat un prototip de vacuna intranasal i d’una sola dosi.

Recorregut del projecte: El laboratori, que ja havia treballat en vacunes contra virus respiratoris com el MERS, ja té encunyat el «cor» de la vacuna contra el coronavirus però continua treballant en la fórmula. Falta definir quin «embolcall» és el més adequat per a aquesta fórmula. El fàrmac s’està testant en ratolins i pròximament es provarà en altres models animals. S’estima que el projecte tardarà el que queda d’any en tirar endavant els assajos preclínics. Si tot va bé, l’any que ve començarien les proves en humans.

Notícies relacionades

 

Vacuna injectada, intranasal o en pedaç

Laboratori: Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) 

Investigadors principals: Vicente Larraga

Descripció: Aquest fàrmac experimental està basat en un vehicle sintètic de l’ADN que «imita» el mecanisme d’un coronavirus SARS-CoV-2 per entrar a la cèl·lula i aconseguir que sintetitzi la proteïna de l’espícula, l’antigen que desencadena la resposta immune. Els científics treballen en una fórmula intramuscular (com les vacunes convencionals), una altra intranasal i una altra que aniria per via intradèrmica (en forma de pedaç).

Recorregut del projecte: El laboratori, que ja havia desenvolupat una vacuna contra la leishmaniosi canina, va començar aquest projecte entre març i abril del 2020. Ja s’ha estimat l’eficàcia de la fórmula en ratolins humanitzats. S’espera que aquest estiu acabi la fase preclínica i, poc més endavant, comencin les proves en humans. Si tot va bé, entre finals d’any i principis del que ve hauria d’acabar la fase clínica.

Assajos clínics a l’agost

Laboratori: Hipra

Investigadors principals: Lorna Leal, de l’Hospital Clínic/Idibaps de Barcelona i Rafael Ramos, de l’Hospital Josep Trueta/Institut d’Investigació de Girona.

Descripció: El laboratori té dos projectes en marxa: una vacuna basada en una proteïna recombinant i una altra, en col·laboració amb l’Hospital Clínic, basada en l’ARNm del coronavirus. El projecte està liderat per investigadors especialitzats en salut animal, amb àmplia experiència en treball amb coronavirus. L’empresa estima que podria produir fins a 400 milions de dosis per a 2022 i al voltant de 1.200 milions per a 2023.

Recorregut de la investigació: L’empresa ha aconseguit ampliar l’espectre de protecció de la seva vacuna per poder fer front a totes les variants existents en l’actualitat gràcies a la versatilitat de la plataforma de proteïna recombinant. Fonts d’Hipra confirmen a aquest diari que, amb l’aval dels bons resultats preclínics, l’empresa es disposa a començar els assajos en voluntaris a l’agost.

Una punxada «de fons d’armari»

Laboratori: Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol – IGTP i Institut Universitari per a la Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol)

Investigadors principals: Pere Joan Cardona i Luis Ruiz Ávila (IGTP) i Waldo Belloso, de l’Institut Universitari Hospital Italià.

Descripció: Aquesta vacuna, dissenyada originalment contra la tuberculosi, no es basa en la idea de generar antígens específics contra el coronavirus. El seu objectiu és potenciar la «immunitat innata entrenada» perquè els pacients puguin enfrontar-se millor a aquest virus (i a les seves mutacions) o a qualsevol altre patogen que pugui brotar. «Aquesta vacuna podria convertir-se en ‘una punxada de fons d’armari’ útil contra tota mena de virus», resum Pere Joan Cardona, creador d’aquesta fórmula, en declaracions a aquest diari.

Estat del projecte: La fórmula original, dissenyada contra la tuberculososi, fa anys que havia sigut validada en assajos preclínics. L’estudi de la seva efectivitat contra la Covid-19, doncs, va arrencar amb cert avantatge. En aquests moments, aquesta vacuna s’està testant en fase 2 en un grup de 300 professionals sanitaris a l’Argentina.

De l’ordinador al laboratori

Laboratori: Barcelona Supercomputing Center, Institute of Agrifood Research and Technology (IRTA), IrsiCaixa, Grífols

Investigadors principals: Víctor Gullar (BSC-CNS), Júlia Vergara Alert  i Quim Segalés (IRTA-CRESA), Julià Blanco, Núria Izquierdo i Jorge Carrillo (IrsiCaixa)

Descripció: Aquest projecte parteix d’un consorci multidisciplinari entre diversos centres d’investigació. La filosofia és que la recerca de la vacuna comença al superordinador, on es busca la fórmula més prometedora. El compost es produeix a Irisicaixa i es posa a prova als laboratoris d’IRTA. El resultat final és una immunització que utilitza la proteïna S del coronavirus per induir la resposta immune.

Estat del projecte: El compost ja s’ha posat a prova en ratolins i en hàmsters. Les proves preclíniques apunten a un bon resultat. També s’està estudiant si el compost funciona davant variants emergents del coronavirus.

Una punxada per a tota la vida

Laboratori: Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), en col·laboració amb tres centres catalans, un de Madrid i un altre de Galícia

Investigadors principals: Felipe García i Montserrat Plana

Descripció: El projecte planteja dissenyar una vacuna immunogènica davant el coronavirus SARS-CoV-2. Els investigadors treballen en una fórmula d’ARN missatger. L’objectiu és aconseguir una resposta cel·lular a llarg termini que aporti immunitat durant tota la vida.

Estat del projecte: Els investigadors han dissenyat diverses seqüències immunogèniques i les han posat a prova tant en cultius cel·lulars com en models animals. Es continua investigant quina nanopartícula funciona millor per encapsular la fórmula. Quan es trobi la composició idònia podria començar la producció dels primers lots de vacuna que posteriorment es posaran a prova en altres experiments.

Embolicada en polímer

Laboratori: Institut Químic de Sarrià (IQS) i Universitat Ramón Llull (URLl)

Investigadors principals: Cristina Fornaguera i Puigvert i Salvador Borrós i Gómez

Descripció: Aquesta vacuna experimental està basada en l’ARN missatger, però, a diferència d’altres fórmules en el mercat, utilitza un polímer (i no un lípid) per encapsular l’antigen. Aquest canvi faria que la vacuna sigui més fàcil de manipular respecte a les ja aprovades.

Estat del projecte: El compost ja s’ha provat in vitro i en ratolins. En breus començaran les proves prèvies a la fase regulatòria. El laboratori està en contacte amb diverses empreses per poder tirar endavant els assajos clínics.

Inspirada en la verola

Laboratori: Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària

Investigadors principals: Rafael Blasco Lozano

Descripció: Aquest prototip també està basat en la vacuna contra la verola. Utilitza virus vaccinia recombinants que «expressen simultàniament dos antígens des de dos locus separats del genoma, sense inactivar cap gen del virus que pugui atenuar la resposta». El projecte investiga com potenciar la resposta de les cèl·lules T.

Estat de la investigació: Preclínica.

Amb cèl·lules reprogramades

Laboratori: Universitat de Santiago de Compostel·la i Centre Singular d’Investigació en Química Biolóxica i Materiais Moleculares (CiQUS)

Investigadors principals: José M. Martínez Costas i Javier Montenegro

Descripció: Aquesta vacuna parteix d’una nova metodologia que permet programar cèl·lules de qualsevol índole perquè construeixin nanoesferes de proteïnes i aquestes, al seu torn, puguin utilitzar-se per encapsular un altre tipus de proteïnes, com és el cas dels gens de l’espícula del coronavirus. Els investigadors treballen en un prototip intranasal i un altre d’intramuscular. També s’investiga un altre prototip de vacuna basat en «reovirus d’aus» dissenyats per «per acoblar partícules esfèriques on el virus s’allotja dins de la cèl·lula».

Estat de la investigació: Les vacunes segueixen en fase preclínica. Els investigadors tenen previst provar-les en ratolins.

Inspirada en la vacuna contra la tuberculosi

Laboratori: Universitat de Saragossa

Investigadors principals: Carlos Martín Montañés

Descripció: El projecte explora una possible modificació d’una vacuna que s’està desenvolupant contra la tuberculosi, denominada MTBVAC, íntegrament produïda a Espanya. L’objectiu és estudiar si aquesta fórmula també pot ser eficaç contra el coronavirus SARS-CoV-2.

Estat del projecte: Fase preclínica.

’Made in Pamplona’

Laboratori: Navarrabiomed

Investigadors principals: David Escors Murugarren i Grazyna Kochan

Descripció: El laboratori té dos projectes en marxa. Un basat en lentivirus, un patogen desenvolupat a partir d’exemplars innocus del VIH, al qual s’afegeixen proteïnes del coronavirus. L’altre utilitza cèl·lules derivades de l’ovari d’hàmster xinès (CHO) i afegeix fragments de proteïnes estructurals del coronavirus.

Estat del projecte: Fase preclínica. 

Aquests són els principals projectes en marxa, però no els únics. Segons recull la web del Ministeri de Ciència, hi ha altres empreses amb projectes en marxa. És el cas, per exemple, de CZ Veterinaria S.A, Alternative Gene Expression SL, Biofabri i Biralgen Vector Core. Encara no ha transcendit informació sobre aquests projectes ni l’estat de les seves investigacions.