ESTUDIS EN MARXA

Remdesivir: febre per un tractament amb un èxit preliminar

Els estudis sobre la seguretat i l'eficàcia d'aquest antiviral contra la Covid-19 segueixen en marxa

Espanya, Alemanya i el Regne Unit, entre d'altres, asseguren que disposen d'un estoc suficient d'aquest fàrmac

zentauroepp53885402 soc200701200532

zentauroepp53885402 soc200701200532 / MOHAMED HOSSAM

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

L’actualitat geopolítica situa ara el focus del debat sobre el remdesivir, un dels medicaments experimentals que s’estan estudiant per al tractament de determinats pacients amb Covid-19. Però la veritat és que aquest fàrmac, dissenyat fa gairebé una dècada per tractar l’Ebola, no és cap panacea. I, tal com recalquen els experts, el seu ús no canviarà el rumb de la pandèmia. De fet, aquest tan sols és un dels centenars de fàrmacs que s’estan estudiant. I, tot i que ara per ara tot apunta a un resultat positiu, encara és aviat per cantar victòria.

«Ara mateix sembla que el balanç de riscos i beneficis d’aquest tractament és positiu. Però hem d’estar pendents de les noves dades que vagin sorgint per recolzar la seva eficàcia i seguretat», comenta Carlos Fernández Moriano, doctor en farmàcia i representant del departament de serveis tècnics del Consell General de Col·legis Farmacèutics. «No oblidem que normalment es necessiten anys per construir una evidència científica sòlida i ara, donada la situació, hem escurçat el temps per donar resposta a una crisi que va començar fa tot just sis mesos», emfatitza l’expert.

Vistiplau provisional

En les últimes setmanes, l’Agència Europea del Medicament (AEM) i la seva homòloga nord-americana, la Food and Drug Administration (FDA), han donat el seu vistiplau a aquest tractament contra la Covid-19. Però aquest ‘OK’ és provisional. La farmacèutica Gilead, propietària de la patent de l’antiviral, haurà de continuar investigant l’efectivitat i l’eficàcia d’aquest tractament i proporcionar més informació en els pròxims mesos per obtenir un veredicte definitiu. A Espanya, per exemple, s’estan fent diversos assajos clínics en hospitals del País Basc, Madrid i Barcelona.

Ara per ara, tot apunta que el remdesivir està indicat per als pacients en un estadi intermedi de la malaltia. És a dir, aquells hospitalitzats, amb pneumònia i necessitat d’oxigen a través de mascareta. En aquests casos, l’antiviral podria reduir el temps d’hospitalització un 30%, passant de 15 a 11 dies, per exemple. Però més enllà d’aquests perfils, aquest medicament no ha demostrat efectivitat en pacients asimptomàtics, lleus, molt greus o crítics. El seu èxit, doncs, es pot matisar. «Aquests resultats són una bona notícia, però no s’ha d’oblidar que es continuen investigant aquesta i altres opcions», recorda Moriano.

No oblidem, doncs, que els prometedors assajos amb hidroxicloroquina no han demostrat eficàcia significativa en el tractament de persones infectades. Al contrari, els estudis amb dexametasona  mostren ara per ara bons resultats en pacients greus. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recull els progressos dels centenars d’estudis sobre la qüestió que s’estan fent a través del projecte de cooperació internacional ‘Solidarity’. Així que la recerca d’un medicament efectiu contra la Covid-19, lluny d’haver acabat, segueix en marxa.

El preu i la disponibilitat del fàrmac

Mentre la comunitat científica continua parlant amb prudència i matisos del remdesivir, la guerra per aconseguir les existències d’aquest producte ja està en marxa. Després de l’anunci de l’adquisició massiva dels Estats Units, preocupa la futura producció i distribució d’aquest fàrmac. La seva patent està en mans de Gilead, així que tot depèn de la seva gestió. Aquest dilluns, a més, l’empresa també va anunciar que fixava el preu de venda del remdesivir a uns 350 euros per vial. Això, a la pràctica, suposa un cost de 2.000 euros per pacient, en un tractament estàndard de cinc dies. 

Notícies relacionades

L’enrenou causat per la compra nord-americana ha obligat alguns països a fer recompte de les seves existències de remdesivir. Alemanya i el Regne Unit, entre d’altres, asseguren que disposen de les dosis necessàries per tractar els seus malalts. A Espanya, segons han declarat fonts del Ministeri de Sanitat i de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), també hi hauria un «estoc suficient» per fer front a «la situació actual i a possibles brots». Paral·lelament, la Comissió Europea ha assegurat que està mantenint converses amb la companyia farmacèutica per «reservar» dosis per als estats de la Unió Europea

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), per la seva banda, ha declarat que «estan intentant verificar la informació» sobre la compra massiva d’aquest antiviral i les «seves possibles implicacions» per al present i futur proveïment global. Interpel·lats sobre aquesta qüestió, portaveus de l’entitat han reiterat el seu compromís amb la «igualtat en l’accés a tractaments capaços de salvar vides».