ENMIG DE LA PANDÈMIA

Els EUA acaparen la producció de tres mesos de Remdesivir

El govern de Trump deixa la resta de països desenvolupats sense proveïment del fàrmac que redueix algunes hospitalitzacions

Alarma davant de la possibilitat que Washington repliqui la seva estratègia amb altres potencials tractaments o l'eventual vacuna

FILE PHOTO: An ampule of remdesivir is pictured during a news conference at the University Hospital Eppendorf (UKE) in Hamburg, Germany, April 8, 2020, as the spread of coronavirus disease (COVID-19) continues.     Ulrich Perrey/Pool via REUTERS/File Photo

FILE PHOTO: An ampule of remdesivir is pictured during a news conference at the University Hospital Eppendorf (UKE) in Hamburg, Germany, April 8, 2020, as the spread of coronavirus disease (COVID-19) continues. Ulrich Perrey/Pool via REUTERS/File Photo / POOL New (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
idoya Noain

La nacionalista filosofia d’«Amèrica primer» de Donald Trump torna a aparèixer en la lluita contra el coronavirus, col·locant una altra amenaçadora ombra sobre el combat global contra la pandèmia. Aquest dilluns l’Administració dels Estats Units va anunciar un acord amb la farmacèutica californiana Gilead Sciences pel qual Washington acapara pràcticament tota la producció dels pròxims tres mesos de Remdesivir, el primer fàrmac autoritzat que ha demostrat efectivitat com a tractament a l’accelerar la recuperació d’alguns pacients hospitalitzats per Covid-19.

L’acord és «sorprenent» segons l’adjectiu triat per definir-lo en el comunicat d’anunci de l’operació del secretari de Sanitat nord-americana, Alex Azar. Cosa que no resulta sorprenent ja que arriba d’un govern que ha acostumat a les actuacions unilaterals, que com d’altres a l’inici de la pandèmia es va llançar de cap a una guerra sense treva per mirar d’assegurar-se subministraments mèdics i de protecció i que ja ha acudit a la llei de producció de defensa per frenar exportació de certs subministraments mèdics fabricats als EUA.

També es tracta d’un acord alarmant. Fa témer que el govern de Trump, que no ha aconseguit posar sota control una pandèmia que ara està desbocada al sud i l’oest del país, intentarà aplicar la mateixa estratègia d’acumulació amb potencials nous tractaments o davant de l’eventual vacuna.

Aquesta por és la que plantejava a ‘The Guardian’ el doctor Andrew Hill, investigador a la Universitat de Liverpool. «¿On és el mecanisme per a l’accés? Una altra vegada estem al final de la cua. Imaginin que fos una vacuna. Seria una tempesta. Però potser és un aperitiu del que ha d’arribar». I s’entén llegint el comunicat del dilluns en què Azar avançava que «l’Administració Trump fa tot el que està a la seva mà per aprendre més sobre teràpies per a Covid-19 que poden salvar vides i assegurar al poble nord-americà l’accés a aquestes opcions».

La història del Remdesivir

Desenvolupat inicialment per tractar l’hepatitis C i el virus sincitial respiratori, l’antiviral Remdesivir es va provar, com en els primers casos sense èxit, amb l’Ebola, un moment en què va començar a participar finançant la seva investigació i estudis el govern nord-americà. A finals d’abril l’antiviral va obtenir resultats prometedors en un assaig clínic dels Instituts Nacionals de Salut dels EUA, ja que va mostrar una reducció del temps d’hospitalització d’alguns pacients de Covid-19 amb pneumònia i necessitat d’oxigen. Dos dies després, l’1 de maig, va rebre una Autorització d’Ús Urgent de l’Agència del Fàrmac nord-americà (FDA per les seves sigles en anglès). La setmana passada l’Agència Europea del Medicament va recomanar que es permetés la seva autorització a la UE

Les primeres 140.000 dosis de Remdesivir que es van donar per a assajos a tot el món ja s’han esgotat. I ara més de 500.000 dosis (el 90% de la fabricació del mes de juliol i el 100% de la de l’agost i el setembre) aniran a hospitals dels EUA en virtut de l’acord aconseguit amb l’Administració Trump.

Això deixa pràcticament sense accés al producte Europa i bona part de la resta del món, perquè Gilead té la patent del Remdesivir, cosa que impedeix que el produeixin altres companyies en països desenvolupats. I tot i que llocs com l’Índia o Bangla Desh tenen autorització per fabricar i vendre internament genèrics (igual que 125 països pobres o en vies de desenvolupament als quals Gilead també ho permet fins que l’Organització Mundial de la Salut declari el final de la pandèmia), la distribució està vetada fora.

Dos preus als EUA

Dilluns no només es va anunciar l’acord de Gilead amb el govern sinó que la farmacèutica va fer públic el seu pla de preus ara que han acabat les donacions i comencen les vendes del fàrmac, que s’utilitza en el 90 o 95% dels casos en un tractament curt de cinc dies i sis dosis (dos el primer dia) i menys freqüentment en un de 10 dies i 11 dosis. Als països desenvolupats fora dels EUA, on els governs negocien directament els preus dels medicaments, es cobraran (quan es pugui adquirir el fàrmac ara acaparat per Washington) 390 dòlars per dosi, cosa que equival a 2.340 dòlars per al tractament curt i 4.290 dòlars per al llarg.

Notícies relacionades

Als EUA, paradoxalment, hi haurà dos preus. Determinats programes i agències del govern podran adquirir-lo al mateix preu que els altres països però els compradors no governamentals, com els hospitals, en pagaran un 33% més i la factura de Remdesivir pujarà fins a 2.120 dòlars pel tractament curt i 5.720 dòlars per al llarg. Donat que el maquiavèl·lic i desigual sistema de cobertura sanitària dels EUA, posat encara més a prova que de costum pel coronavirus, la factura que acabarà arribant als nord-americans variarà depenent de la seva assegurança, depenent de si és una pòlissa privada o el sistema públic de Medicaid (que cobreix els pobres) i Medicare (per a la gent gran).

.