EFECTES IMPREVISTOS

El confinament redueix les vibracions del terra

El soroll sísmic del trànsit i de la indústria s'ha desplomat durant la quarantena

Els sismòmetres registren baixades de fins a un terç de l'energia habitual

terremoto

terremoto / Tyler Beyer (AP)

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

L’aturada del confinament s’ha notat fins i tot en les vibracions del terra. Sismòmetres emplaçats en desenes de llocs a Espanya han estat detectant com s’esvaïen les pertorbacions associades al trànsit, a la indústria o a les explosions a les pedreres.

L’efecte és imperceptible. Les vibracions produïdes per aquestes activitats solen ser de milionèsimes de mil·límetres. No obstant, els instruments dels geòlegs les detecten tota l’estona. A aquest senyal l’anomenen soroll sísmic.

A partir del 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, el soroll sísmic va caure en picat. Els sismòmetres espanyols van registrar que la seva activitat es reduïa fins a una tercera part de l’habitual (tècnicament, entre 2 i 5 decibels de reducció).

«Es veu una disminució amb el primer confinament, una mica més a partir del 30 de març [quan va començar el confinament reforçat] i un augment quan es reprenen les activitats no essencials», explica Beatriz Gaite, sismòloga de l’Institut Geològic Nacional (IGN). El seu equip està analitzant aquests canvis en 19 sismòmetres i 12 acceleròmetres de la Xarxa Sísmica Nacional

«En la franja de freqüències al voltant de 10 hertzs, la majoria de les vibracions són d’origen humà», explica Jordi Díaz, investigador de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), que està fent un exercici semblant amb sismòmetres a Catalunya

Soroll cultural

D’aquest se’n diu soroll cultural, per distingir-lo del soroll amb freqüències inferiors a un hertz, que ve sobretot de les ones del mar. El soroll cultural baixa habitualment de nit, els caps de setmana o en vacances. «Amb el confinament, la reducció ha sigut més gran que a l’agost», comenta Díaz.

Aquest investigador ha comparat la gràfica del soroll sísmic amb la del trànsit rodat mesurada per Google a través de les dades dels mòbils, i hi ha trobat una coherència absoluta.

«Es poden utilitzar les dades sísmiques per monitorar l’activitat humana», explica Díaz. «Normalment registrem diverses vegades al dia un senyal característic de les explosions en pedreres. Vam veure que desapareixien», afirma Gaite.

La majoria dels sismòmetres es troben en llocs remots, precisament per minimitzar el soroll sísmic. Però l’ICTJA en té 15 dins de Barcelona instal·lats dins d’un projecte de divulgació de la geologia.

En dos, emplaçats en instituts d’ensenyament, es nota una reducció ja a partir del 13, quan es van tancar les escoles a Catalunya. En un altre, situat a l’avinguda Diagonal, es nota fins i tot una reducció extra entre divendres i Dilluns de Pasqua. En un quart, situat prop d’una fàbrica, es nota que aquesta va tancar amb el confinament reforçat.

Notícies relacionades

El silenci de l’activitat humana podria permetre detectar petits terratrèmols que fins ara quedaven emmascarats. Díaz ha explicat més moviments sísmics petits durant les últimes setmanes, però de moment no pot dir si s’està mesurant una activitat abans oculta, o bé si hi han hagut més sismes.

Lluny de ser només una molèstia, el soroll sísmic s’utilitza en condicions normals per treure informació sobre les estructures del subsol. En el passat, s’esperava que hi hagués un terratrèmol per estudiar-ne el senyal i deduir el que hi havia sota terra en funció de com vibrava el terra. Avui, els mateixos estudis es fan cada vegada més analitzant el senyal subtil del soroll sísmic.