TRACTAMENT VIABLE

Científics espanyols descobreixen que la combinació de dos medicaments pot revertir l'artrosi

El trastorn afecta més de set milions de persones a Espanya i s'espera que la seva prevalença augmenti en els pròxims anys a causa de l'envelliment de la població

zentauroepp19322721 ideas dolor de espalda artrosis artritis200122185223

zentauroepp19322721 ideas dolor de espalda artrosis artritis200122185223

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un equip d’investigadors espanyols han comprovat, de moment en ratolins, però, també, en cèl·lules aïllades de cartílag humà, que la combinació de dos medicaments podria revertir l’artrosi, un trastorn articular que afecta gairebé 250 milions de persones al món (set milions a Espanya).

El descobriment suposa un important pas en la lluita per trobar una cura per a l’artrosi, ja que els investigadors creuen que aquest podria ser un tractament viable per tractar aquesta malaltia en els humans.

La investigació, els resultats de la qual es publiquen en la revista ‘Protein & Cell, ha sigut dirigida pel professor Pedro Guillén, de la clínica Cemtro de Madrid, i Juan Carlos Izpisúa, de l’Institut Salk de Califòrnia, i hi han participat científics de la Universitat Catòlica Sant Antoni de Múrcia (UCAM), l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Acadèmia de Ciències Xinesa i la Universitat de Harvard.

Poques opcions de tractament

Les persones que pateixen artrosi tenen molt poques opcions de tractament, ha remarcat aquest dimecres en una nota de premsa la clínica Cemtro, que ha recalcat que no hi ha medicaments aprovats que puguin prevenir o aturar la progressió de l’artrosi.

«Els tractaments que s’utilitzen en l’actualitat tenen per objectiu reduir el dolor, la inflamació i la discapacitat retardant el desgast del cartílag i la progressió de la malaltia, però no la curen i s’arriba inevitablement a la cirurgia de reemplaçament de l’articulació», ha explicat el doctor Pedro Guillén.

En aquest estudi es va comprovar que l’acció de dues molècules prèviament identificades podria millorar l’eficàcia del tractament per a l’artrosi.

Set milions d’espanyols afectats

L’artrosi és el trastorn articular més comú a Espanya, on afecta més de set milions de persones i s’espera que la seva prevalença augmenti en els pròxims anys a causa de l’envelliment de la població.

Es tracta d’una malaltia crònica i degenerativa que afecta les articulacions i condueix a l’aparició de dolors i de dificultats que poden incapacitar seriosament les persones que la tenen, han recordat els investigadors.

És, a més, la causa més habitual de dolor i de discapacitat en els adults i la primera causa de cirurgies de reemplaçament articular.

«Des de la primera vegada que vam provar aquesta combinació de medicaments experimentals en només uns quants animals vam veure una gran millora; continuem tractant més animals i observem els mateixos resultats encoratjadors», ha explicat Isabel Guillén, investigadora associada de l’Institut Salk i coautora del nou estudi.

Al cartílag articular humà

Per provar si la combinació d’aquests medicaments experimentals també millorava l’artrosi en humans, els autors van tractar cèl·lules aïllades del cartílag articular humà i també van comprovar els bons resultats.

Notícies relacionades

«Aquests bons resultats obtinguts en els cultius de cèl·lules humanes són un bon indici que aquest tractament podria funcionar en els pacients», ha explicat la doctora Paloma Martínez-Redondo, investigadora associada de l’Institut Salk.

L’equip d’investigació planeja desenvolupar una segona fase per aprofundir en el coneixement del tractament combinat d’aquests dos medicaments experimentals i determinar també si la combinació de medicaments pot prevenir el desenvolupament de l’artrosi abans que es desenvolupin els símptomes.

Temes:

Medicaments