NOUS PROJECTES

600.000 euros d'inversió per a la ciència catalana en l'àmbit de la salut

La Fundació Mútua Madrileña aposta per sis investigacions biomèdiques ideades a Catalunya

L'entitat ha concedit un total de 2 milions d'euros per a 24 estudis i assajos clínics a tot Espanya

zentauroepp49953414 fundacion mutua190920143234

zentauroepp49953414 fundacion mutua190920143234

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sis nous projectes d’investigació sobre malalties rares, trastorns del neurodesenvolupament, tractaments oncològics i millora dels trasplantaments, entre d’altres, s’enlairaran en els pròxims mesos en diversos centres d’investigació catalans gràcies a una nova inversió de 600.000 euros. La Fundació Mútua Madrilenya, en la seva XVI Convocatòria Anual d’Ajuts a la Investigació en Salut, ha concedit aquesta ajuda a una sèrie de projectes dirigits a la millora dels tractaments mèdics que es desenvoluparan a Catalunya. A nivell estatal, l’entitat ha atorgat un total de 2 milions d’euros per a 24 estudis i assajos clínics en diferents centres científics de tot Espanya.

Aquests nous projectes d’investigació, d’entre un i tres anys de durada, es duran a terme a 17 hospitals d’11 ciutats espanyoles. Aquest any, per primera vegada des de l’enlairament d’aquesta iniciativa el 2004, la convocatòria ha comptat amb una partida econòmica específica per finançar estudis que incentivin els projectes d’investigació realitzats en col·laboració entre comunitats autònomes. Dins d’aquesta partida, dotada amb 300.000 euros, també es posaran en marxa cinc projectes: dos de malalties rares, dos de trasplantaments i un de traumatologia amb la col·laboració de centres catalans.

Investigació catalana

A l’Institut d’Investigacions Sanitàries August Pi i Sunyer (Idibaps), la doctora María Victoria Sánchez avaluarà la idoneïtat de la realitat virtual per a la rehabilitació del genoll després d’una cirurgia. En aquest mateix centre, però en el camp de les malalties rares, la doctora Laia Rodríguez-Revenga investigarà la implicació del gen REPS2 en els trastorns del neurodesenvolupament: un grup heterogeni de malalties rares de diversa gravetat i manifestacions clíniques, que inclouen des de síndromes clínicament reconeixibles a trastorns més complexos com ara esquizofrènia, autisme i discapacitat intel·lectual.

En investigació oncològica, aquest any centrada en el càncer de pàncrees, el tercer dels estudis de l’Idibaps el posarà en marxa la doctora Eva Cristina Vaquero, que intentarà avaluar prèviament la quimiosensibilitat del pacient al tractament i identificar patrons de farmacoresposta. Per a això es valdrà d’organoides, que són cultius cel·lulars tridimensionals generats a partir de teixit del pacient que s’expandeixen ex vivo sota condicions definides de cultiu i que s’organitzen simulant miniòrgans, permetent l’estudi del tumor.

Notícies relacionades

A l’Institut d’Investigació de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, també en l’àmbit del càncer de pàncrees, la doctora María Abad estudiarà el potencial clínic de diversos micropèptids que han trobat desregulats en càncer de pàncrees. El seu estudi proporcionarà noves dianes moleculars i nous biomarcadors per al diagnòstic, pronòstic i tractament d’aquest tipus de tumor.

En l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, a l’àrea dels trasplantaments, la doctora Montserrat Díaz intentarà refinar l’elecció de ronyons vàlids per a trasplantament, i la doctora Irene Bello, a la Vall d’Hebron, analitzarà l’impacte que té en el microbioma del pulmó que s’extraurà els mètodes de perfusió ex vivo que s’utilitzen per extreure i recuperar pulmons subòptims per al trasplantament. L’objectiu és conèixer quina influència té en la viabilitat, el postoperatori i els resultats a llarg termini del trasplantament.