Arriba al seu màxim visible

Els Lírids: on i quan observar la pluja d'estrelles d'aquesta nit

El màxim visible a Espanya es calcula que tindrà lloc avui, diumenge, 22 d'abril, a les 20.26 hores

lluvia-estrellas-sobre-montserrat-una-imagen-archivo-1376135134542 / BCN

lluvia-estrellas-sobre-montserrat-una-imagen-archivo-1376135134542
Imatge d’una pluja de Lírids.

/

3
Es llegeix en minuts

Com cada any, entre el 16 i el 25 d'abril es pot observar una de les pluges d'estrelles més esperades: els Lírid, visibles des de l'hemisferi nord i també des del sud, però a menys ritme. Aquest fenomen arriba al seu màxim visible a Espanya aquest diumenge, 22 d'abril, a les 20.26 hores, però es podrà veure durant tota la nit, segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN).

La taxa mitjana d'activitat dels Lírids és de 18 meteors per hora, a una velocitat de 49 quilòmetres per segon durant diversos dies. Tot i ser una pluja de meteors "discreta", hi ha anys que la taxa d'activitat s'incrementa a més de 100 meteors per hora, però és difícil predir quin any es produiran aquests "esclats".

El nombre de meteors observats per hora pot variar molt ràpidament segons canvia la densitat dels fragments en l'estela del cometa, per això les prediccions concretes sobre el nombre específic de meteors depenen del dia i l'hora, són difícils de fer i solen ser molt incertes.

Aquest 2018, la màxima activitat de la pluja s'espera que tingui lloc el 22 d'abril entre les 10.00 i les 21.00 hores (UTC), i si el temps no ho impedeix, la millor nit per a l'observació hauria de ser la del 22 al 23 d'abril. El màxim visible a Espanya es calcula que tindrà lloc a les 20.26 hores.

Meteors del cometa Thatcher

Els meteors dels Lírids són fragments del cometa C/1861 G1 (Thatcher), un cometa de llarg període que orbita al voltant del Sol una vegada cada 415 anys. Com tots els anys en aquestes dates, la Terra travessa un anell poblat amb fragments despresos del cometa Thatcher. Quan un d'aquests fragments (o meteoroides) entra en contacte amb l'atmosfera terrestre, es calcina per la fricció amb l'aire, i crea així la resplendor lluminosa que es coneix com a meteor o estrella fugaç.

Els Lírids s'han observat durant els últims 2.600 anys i els registres més antics es conserven al llibre xinès de cròniques Zuo Zhuan i daten de l'any 687 aC.

Les pluges de meteors semblen tenir un únic centre d'origen, un punt del qual semblen sorgir totes les estrelles fugaces. Aquest punt es denomina "radiant" i la seva localització s'utilitza per donar nom a la pluja d'estrelles. Així doncs, els Lírids es diuen així perquè tenen el seu radiant a la constel·lació de la Lira.

On i com observar-los

La nit del 22 al 23 d'abril, la Lluna estarà en fase de quart creixent, de manera que s'amagarà aviat. Per tant, la segona part de la nit serà "ideal" per observar els meteors, que contrastaran en un cel fosc. Segons l'Observatori Astronòmic Nacional, el lloc d'observació d'aquesta pluja d'estrelles pot ser "qualsevol" mentre el cel sigui fosc.

La muntanya, la platja o qualsevol espai elevat, com una terrassa, són els millors llocs per contemplar-los, sempre que no hi hagi llums a prop, perquè la contaminació lumínica de la ciutat en perjudica l'observació. El millor és dirigir-se a un lloc fosc, amb vista oberta o bona panoràmica, sense obstacles (ni edificis, ni arbres, ni muntanyes). I no utilitzar instruments òptics que limitin el camp de visió.

Notícies relacionades

Encara que els Lírids semblen venir de la constel·lació de la Lira, es poden veure a qualsevol part del cel. L'OAN aconsella dirigir la mirada cap a les zones més fosques, en la direcció oposada a la posició de la Lluna si l'observació es fa abans del seu ocàs.

Un dels enclavaments preferits per als aficionats a les pluges d'estrelles és el parc astronòmic del Montsec, situat a la serra del Montsec (Lleida), a uns 1.570 metres sobre el nivell del mar i envoltat de naturalesa. Està considerat un dels millors llocs de Catalunya per observar aquests fenòmens.

Temes:

Astronomia