Desastre nuclear

Greenpeace denuncia radiació excessiva en zones reobertes de Fukushima

L'Executiu japonès manté que la radioactivitat a les àrees reobertes no suposa riscos per a la salut humana

Greenpeace denuncia radiació excessiva en zones reobertes de Fukushima

FRANCK ROBICHON (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L'organització ecologista Greenpeace ha denunciat la presència de nivells excessius de radioactivitat en àrees pròximes a l'accidentada central nuclear japonesa de Fukushima que han sigut reobertes a la població.

En un informe publicat avui, basat en els mesuraments fets per la mateixa organització, s'assenyala que moltes d'aquestes àrees estan en situació "d'emergència radiològica", malgrat que el Govern japonès hi ha aixecat les restriccions d'accés després d'anys de neteja i descontaminació radioactiva.

El panorama que presenta Greenpeace contrasta amb la versió de les autoritats del Japó, que parlen d'una progressiva tornada a la normalitat en aquestes zones afectades per la catàstrofe nuclear desencadenada pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març del 2011.

El document presentat aquest dijous detalla, per exemple, que a les localitats de Namie i Iitate, situades a entre 10 i 40 quilòmetres de la central de Fukushima Daiichi i on es van aixecar parcialment les ordres d'evacuació el març de l'any passat, la radiació continua en nivells "molt per sobre dels estàndards internacionals".

El Japó ho nega

L'oenagé ha assenyalat així mateix "l'escassa efectivitat" de les feines de descontaminació a les zones afectades, i ha criticat que Tòquio "hagi anat massa ràpid" a l'hora de reobrir aquestes àrees malgrat "l'alt risc" que això comporta per als seus habitants.

Notícies relacionades

L'Executiu japonès, per la seva part, manté que la radioactivitat a les àrees reobertes no suposa riscos per a la salut humana, i compta amb dades corroborades per experts mèdics de l'arxipèlag i organismes com el Comitè Científic de l'ONU sobre els Efectes de la Radiació (UNSCEAR).

L'accident nuclear de Fukushima és considerat el pitjor de la història després del que va passar a Txernóbil (Ucraïna) el 1986, i manté evacuades desenes de milers de persones.