L'ADN DE LA SETMANA

Estrelles del 2017

Les grans teories sobre l'evolució de l'univers i la recerca de la cura de malalties són dues cares ben diferents de l'activitat científica

zentauroepp33837410 galaxia180107180325

zentauroepp33837410 galaxia180107180325 / NASA

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Les llistes de descobriments científics elaborades per la revista Science per a l’any 2017 han destacat una vegada més la investigació en astrofísica, en particular l’observació d’una col·lisió entre dues estrelles massives. La revista reconeix que una votació semblant duta a terme pel públic havia posat en primer lloc l’èxit d’un assaig de correcció d’una malaltia genètica. Les grans teories sobre l’evolució de l’univers i les noves possibilitats de solucionar greus malalties són certament dues cares ben diferents de l’activitat científica.

L’any que acaba de finalitzar ha sigut ric en esdeveniments científics, i alguns d’ells han sortit als diaris per la seva rellevància científica, perquè poden donar lloc a alguna aplicació interessant o també per raons polítiques. Cal dir que en alguns països com els Estats Units o Espanya no ha sigut el millor any per a la investigació. Això no vol dir que no s’hagin produït descobriments importants.

Finestra al coneixement

Notícies relacionades

L’observació destacada per Science és el xoc a 130 milions d’anys llum d’un parell d’estrelles de neutrons. Va ser feta per diferents classes d’observatoris, en particular els laboratoris d’ones gravitacionals que van ser descobertes precisament l’any passat. Han confirmat d’aquesta manera que obren una nova finestra al coneixement de l’univers. Els resultats confirmen idees de com es formen i moren les estrelles i com es generen els elements químics més pesants que són els que formen els planetes.

Saber com neixen i moren les estrelles ens pot resultar interessar, si es té en compte que l’estrella de la qual depèn la vida en el nostre planeta, el Sol, es va formar fa uns 4.600 milions d’anys i es troba a la meitat de la seva vida. Potser d’aquí 800 milions d’anys la vida no serà possible a la Terra. Podria ser preocupant, però cal recordar que fa 800 milions d’anys els animals tot just començaven a aparèixer al nostre planeta. Té conseqüències menys immediates que la curació d’una malaltia.