Tabby, la misteriosa estrella 'alienígena'

Els anòmals parpellejos que emet KIC 8462852 desconcerten els astrofísics

Un estudi debilita la teoria que el fenomen sigui producte de tecnologia extraterrestre

 

  / TIM JACOBS / NASA

3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

En diuen “l'estrella més misteriosa de l'univers”, però el seu nom real és KIC 8462852 o estrella de Tabby (el nom de la seva descobridora). Les improvisades i enormes baixades de llum d'aquest astre fa vuit mesos que desconcerten els científics. Alguns d'ells fins i tot aventuren que enormes infraestructures alienígenes apantallen l'estrella. Una publicació recent treu ferro a la hipòtesi extraterrestre. No obstant, el treball no resol el misteri. Al contrari, ha trobat 11 estrelles amb un comportament potser no tan anòmal, però també inexplicable. 

"Aquesta estrella és realment única. ¡No tenim una idea clara sobre què li passa!", explica Mike Lund, investigador de la Vanderbilt University a Nashville (EUA), autor de l'últim treball. L'astre, emplaçat en la constel·lació del Cigne a 1480 anys llum de la terra, destaca entre els monitorats per Kepler, un satèl·lit de la NASA que escodrinya el cel a la recerca de planetes extrasolars. Hi ha milers d'aquests cossos celestes i alguns tenen trets semblants a la Terra. La manera típica de detectar-los és enfocar una estrella i veure si la seva lluminositat té baixades periòdiques (trànsits), pel pas d'un planeta.

NO ÉS TRÀNSIT

La troballa més important de la ciència feta per ciutadans

"Els científics estem inundats de dades i només en podem explorar unes quantes, per mitjà d'ordinadors. Però aquests no detecten comportaments anòmals, mentre que els voluntaris es miren de prop un conjunt petit de dades", explica Ignasi Ribas, expert de l'Institut de Ciències de l’Espai (ICE), no implicat en l'estudi de l'estrella de Tabby.

Però el comportament de l'estrella de Tabby no té res a veure amb un trànsit. La seva lluminositat baixa fins al 20% (una quantitat associada a un planeta extraordinàriament gran) i a més a batzegades. El setembre del 2015, l'astrofísica de la Universitat de Yale (EUA) Tabetha Boyajian va publicar el descobriment amb altres autors. El treball excloïa que les apagades es deguin a un núvol de pols com els que envolten les estrelles joves. No obstant, KIC 8462852 és madura i no es veu la radiació que emeten els núvols. Un eixam de cometes seria més probable, però és inaudit que uns cometes produeixin eclipsis com els observats.

L'estrella de Tabby es va fer famosa l'octubre passat, quan un equip de la Universitat de l'Estat de Pennsilvània (EUA) va demanar que els buscadors de senyals alienígenes orientessin les seves antenes cap a KIC 8462852. Aquests autors van fer referència a les esferes de Dyson: enormes panells solars espacials que civilitzacions extraterrestres podrien construir al voltant de la seva estrella.

"Quan l'astronomia no té respostes, algú diu: ¡són els extraterrestres!", ironitza Lund. "L'alienígena no va ser mai la primera hipòtesi, però s'ha de valorar", matisa Boyajian. La hipòtesi va rebre un reconeixement quan Bradley Schaefer, de la Universitat Estatal de Louisiana (EUA), va anunciar que l'estrella de Tabby havia perdut el 20% de la seva llum en l'últim segle, segons imatges recollides a la Universitat de Harvard des del segle XIX. ¿Fa un segle que els extraterrestres hi munten la seva esfera de Dyson?

Notícies relacionades

Aquesta idea s'ha ensorrat en l'últim mes, amb dues publicacions de Lund, juntament amb l'aficionat alemany Michael Hippke, entre altres. L''Astrophysical Journal' ha acceptat publicar el segon article. Lund i els seus col·laboradors han analitzat la lluminositat de centenars d'estrelles a l'arxiu de Harvard i s'han adonat que la baixada és generalitzada. Aquesta no és gens paranormal. Als anys 50 i 60 el programa d'observació de Harvard va tenir una aturada, després de la qual es va reprendre amb només un telescopi. Llavors, la llum de totes les imatges va resultar reduïda, per raons instrumentals.

No obstant, els misteris hi segueixen sent. Lund i col·laboradors han trobat 11 estrelles amb lluminositats que han baixat notablement i no se sap per què. A més, l'estrella de Tabby "segueix sent la més misteriosa de la galàxia -afirma la seva descobridora-, necessitem seguir agafant dades per comprendre què passa". Diversos observatoris apunten a la KIC 8462852, a l'espera del seu pròxim eclipsi.