GESTA CIENTÍFICA

La nau 'New Horizons' sobreviu amb èxit a la seva històrica aproximació a Plutó

La sonda ha proporcionat durant el viatge les imatges més nítides i pròximes al planeta nan disponibles fins ara

Una de les noves imatges de Plutó que ha publicat la NASA. / @NASA

Una de les noves imatges de Plutó que ha publicat la NASA.
La NASA celebra l’arribada de la nau ’New Horizons’ a Plutó.

/

3
Es llegeix en minuts

La nau espacial nord-americana 'New Horizons' ha sobreviscut avui amb èxit a la seva històrica aproximació a Plutó, que comportava riscos perquè no s'havia volat mai tan a prop del planeta nan.

"Tenim una nau en bon estat, hem creuat amb èxit el sistema de Plutó i ara estem de sortida", ha anunciat la directora d'operacions de la missió, Alice Bowman, després que l'Agència Espacial Nord-americana (NASA) posés fi a 22 hores d'incertesa amb un missatge al seu compte de Twitter.

"Tenim la confirmació d'una aproximació exitosa", ha anunciat la NASA després de rebre un senyal de la sonda a les 20:55, hora de Washington (00:55 GMT).

La nau no pot recollir dades i enviar-les simultàniament a la Terra, per això va estar incomunicada amb el centre de control de la missió durant les 22 hores que van envoltar la seva històrica aproximació a Plutó.

Així, durant gairebé un dia els investigadors van estar en suspens perquè hi havia el risc que la sonda quedés inservible si xocava amb una roca o una pedreta imprevista del desconegut sistema de Plutó.

La NASA estimava que el risc de col·lisió era d'1 sobre 10.000, però insistia que, al capdavall, aquesta missió es dirigia "al desconegut", i no es podia descartar cap escenari.

Ara la sonda, que es desplaça a 49.889 quilòmetres per hora i pesa 480 quilos, continua el seu viatge pel Cinturó de Kuiper. El seu descobriment, el 1992, va acabar provocant que Plutó fos relegat de la categoria de planeta a la de planeta nan.

La NASA preveu que demà al matí arribarà la fotografia feta més a prop de Plutó en la història, però no serà fins a l'octubre del 2016 quan l'agència tindrà tot el material recopilat en aquesta missió.

ALEGRIA ENTRE ELS CIENTÍFICS

La notícia que la sonda ha sobreviscut a la seva històrica gesta ha sigut rebuda amb alegria entre els científics del Laboratori de Física Aplicada Johns Hopkins, localitzat a Laurel (Maryland), des d'on s'ha dirigit la missió espacial tots aquests anys.

Aquesta fita científica arriba després de nou anys i mig de travessia i 4.828 milions de quilòmetres recorreguts amb l'objectiu de tenir informació sobre un planeta que és un autèntic enigma per als investigadors.

Quan la nau va començar aquesta fabulosa travessia el 19 de gener del 2006 en un coet Atlas V des de cap Canaveral (Florida, EUA), la NASA subratllava que Plutó era l'únic dels nou planetes del Sistema Solar al qual no havia arribat mai una nau espacial.

Pocs mesos després, a l'agost, Plutó va ser relegat a la categoria de planeta nan per la Unió Astronòmica Internacional (UAI).

La sonda espacial ja ha proporcionat durant el seu viatge les imatges més nítides i pròximes a Plutó disponibles fins ara.

Però al passar avui a les 07:49 de Washington (11:49 GMT) a uns 12.500 quilòmetres del planeta nan, una mica més de la distància que hi ha entre Washington i Nova Delhi, s'espera que hagi captat dades encara més precises sobre la superfície del planeta nan.

'New Horizons' va donar un ensurt als científics a començaments de mes, quan va tenir problemes tècnics quan només faltaven dues setmanes perquè aconseguís la seva anhelada meta, però les dificultats es van solucionar sense que els científics trobessin problemes en el seu equip ni en el seu sistema informàtic.

80 QUILÒMETRES DE AMPLE

Notícies relacionades

Gràcies a aquesta missió, ara se sap que Plutó és 80 quilòmetres més ample i té 2.370 quilòmetres més de diàmetre del que es pensava. Així, Plutó és més gran que Eris, un dels centenars de milers de miniplanetes i objectes situats més enllà de Neptú a la regió denominada Cinturó de Kuiper,

L'ara planeta nan ha fascinat els astrònoms des del seu descobriment el 1930 per Clyde Tombaugh des de l'observatori Lowell, a Arizona, i a manera d'homenatge, la nau porta a bord les cendres d'aquest astrofísic que per primera vegada va veure el punt de llum que avui anomenem Plutó.