DES DE LA GUAIANA FRANCESA

L'ESA llança aquest divendres dos nous satèl·lits del sistema de navegació Galileo

Estaran operatius a mitjans d'any, després dels assajos en òrbita

1
Es llegeix en minuts

Dos nous satèl·lits de la constel·lació del sistema de navegació europeuGalileo, seran llançats aquest divendres, 27 de març. Es tracta dels satèl·lits número 7 i 8, i seran enviats a l'espai a les 22.46 (hora peninsular espanyola) des del port espacial europeu a la Guaiana francesa, amb un llançador Soiuz.

Segons ha explicat l'ESA, els dos aparells estaran operatius a mitjans d'any, després dels assajos en òrbita.

El llançament s'havia fixat en un principi per a finals de l'any passat, però va ser suspès per la investigació d'una anomalia en l'etapa superior del Soiuz. Aquest problema també va deixar els Galileo 5 i 6 situats en una òrbita incorrecta, més baixa, durant el seu llançament.

L'anomalia, que es va originar per la congelació d'una de les línies del propulsor hidrazina, ja ha sigut solucionada, i ja es podrà continuar amb el desplegament de la constel·lació.

Finalment, Galileo 5 va ser mogut a una òrbita més alta, funcional, el novembre passat, i després va superar les seves proves en òrbita. Pel que fa a Galileo 6, va ser igualment elevat a principis d'aquest mateix mes, i ara el satèl·lit és sotmès a les corresponents proves.

Notícies relacionades

Galileo és el sistema global de navegació per satèl·lit europeu. Consisteix en 30 satèl·lits i la corresponent infraestructura en terra. L'ESA ha portat a terme la definició, el desenvolupament i la fase de validació en òrbita, amb finançament de l'ESA i la Comissió Europea.

La validació en òrbita va requerir el desenvolupament d'una miniconstel·lació de quatre satèl·lits, i un segment de terra reduït dedicat a validar el concepte. La fase operacional està finançada completament per la Comissió Europea. La Comissió i l'ESA han firmat un acord pel qual l'ESA actua com a agent de disseny i contractació en nom de la Comissió.