Recomanacions per observar l'eclipsi solar del 20 de març des d'Espanya

Eclipsi parcial de sol Barcelona

Eclipsi parcial de sol Barcelona
Eclipsi parcial de Sol a Las Palmas de Gran Canaria.
Eclipsi parcial de Sol a la Corunya.
Eclipsi parcial de Sol a Madrid.

/

4
Es llegeix en minuts
SARA SANTACANA / DANTON LLAPART

L'eclipsi total de Sol del 20 de març del 2015 --que Missió Eclipsi retransmetrà en directe des d'illes Fèroe per a EL PERIÓDICO-- serà parcialment visible des d'Espanya.

Aquest espectacle de la naturalesa es podrà observar el divendres 20 de març a partir de les 9 h del matí i durarà més de dues hores, en ple horari escolar i laboral. En la següent taula resum apareix l'hora i l'altura del Sol en el moment inicial, màxim i final de l'eclipsi, calculat amb exactitud des de les principals ciutats espanyoles, així com la màxima magnitud registrada en aquestes.

Com es pot apreciar, el percentatge de diàmetre de disc solar ocultat per disc lunar va des d'un 52%, en la seva observació des de Las Palmas de Gran Canaria, fins a un 80% en la seva observació des de la Corunya. Barcelona i Madrid compartiran un generós percentatge del 70% de magnitud. A través de la pàgina eclipsi 2015 de l'OAN (Observatori Astronòmic Nacional) és possible descarregar-se una versió gràfica d'aquestes dades amb simulacions de l'eclipsi des de les principals ciutats espanyoles.

Així doncs, aquesta és una esplèndida ocasió per observar un eclipsi solar des de la Península, amb una elevada magnitud que només va ser superada recentment durant l'eclipsi anular de Sol del 2005 i que no tornarà a ser superada fins als pròxims eclipsis totals de Sol del 2026 i el 2027.

Observar-ne la totalitat a elPeriodico.cat

La corona solar només és directament observable sense protecció durant la totalitat d'un eclipsi de Sol, és a dir, des d'un lloc d'observació completament cobert per l'ombra de la Lluna. En aquesta ocasió només des de les illes Fèroe i des de l'arxipèlag de Svalbard. L'expedició Missió Eclipsi farà la retransmissió en directe de la totalitat de l'eclipsi solar el divendres 20 de març a partir de les 10:35 (UTC 1) per a EL PERIÓDICO.

Recomanacions per observar la parcialitat

Abans, durant i després de l'esdeveniment per internet, en els horaris a dalt indicats, els lectors espanyols poden contemplar la parcialitat de l'eclipsi mitjançant adequats mètodes d'observació solar.

Mètodes indirectes basats en l'efecte 'pinhole'

'Pinhole' (de l'anglès ‘forat d'agulla’) és el principi òptic basat en projecció i secció geomètrica gràcies al qual la llum que travessa un petit orifici projecta la imatge orientada en un pla posterior. El principi, molt usat en l'observació d'eclipsis solars, és el mateix en què es basa la tècnica estenopeica (del grec ‘estret’) d'obtenció de fotografies amb cambres fosques. En els dos casos, la clau de la mida i de la nitidesa de la imatge obtinguda resideix en l'obertura (diàmetre de l'orifici, 'pinhole' o estenop) i la longitud focal (distància entre el 'pinhole' i el pla secció de la imatge). Per obtenir els millors resultats l'obertura ha de ser molt petita i la longitud focal 625 vegades el quadrat d'aquesta obertura.

La mateixa naturalesa produeix aquest efecte durant un eclipsi solar quan la llum del Sol travessa petites obertures d'entreteixits de fulles projectant nombrosos eclipsis en parets i sòls. També es pot aconseguir fent una petita obertura amb els dits o mitjançant objectes quotidians, com una cistella teixida, una escumadora, una làmina foradada formant un text o dibuix personalitzat o fins i tot una galeta cracker. Una estupenda idea per a col·legis i instituts és convertir el gimnàs en una enorme cambra fosca. Per a això només necessitem forrar un mirall amb una cartolina en què haurem fet un petit forat circular (estenop) i utilitzar un cavallet per orientar la projecció des del pati de la imatge reflectida de l'eclipsi sobre la paret del gimnàs.

Observació directa amb filtre solar certificat

No intentar mirar al Sol directament sense protecció o amb protecció no certificada. No serveixen mètodes casolans com ajuntar diverses ulleres de sol, vidres fumats, radiografies, diapositives, rodets de pel·lícules, a través de CD, paper d'alumini, vidres de soldadura amb valor d'ombra inferior a 14 o filtres solars de mala qualitat. Encara que aparentment semblin procediments indolors, cap d'ells filtra prou la radiació infraroja i ultraviolada, i al dilatar-se la pupil·la per la baixa il·luminació, l'observació utilitzant aquests mètodes incorrectes pot ocasionar danys irreversibles per a la retina.

En el mercat hi ha làmines de film específicament dissenyades per a l'observació solar: mylar, Baader i polímer negre. Amb aquestes els aficionats a l'astronomia es fabriquen filtres per als seus telescopis o per als objectius de les seves càmeres fotogràfiques. Empreses del sector òptic utilitzen aquestes mateixes làmines per a la fabricació d'ulleres d'eclipsis i visors solars.

També és possible l'ús de vidre de soldadura amb ombra número 14, però ¡compte! Els més habituals a la venda en ferreteries són només de tipus 12 i els del número 14 són difícils de trobar. Per a aquest ús específic trobareu en el mercat vidres laminats de film Baader o de polímer negre i vidres de filtre solar type 2+ que són més segurs i ofereixen una qualitat d'imatge molt superior. Aneu sempre a botigues especialitzades i busqueu en els productes el certificat que compleixen la norma europea.

Notícies relacionades

Les associacions d'astrònoms solen organitzar actes de visió col·lectiva quan hi ha esdeveniments tan importants com un eclipsi solar. En aquests se solen combinar els mètodes d'observació aquí descrits. També és habitual muntar un telescopi amb un adequat filtre solar projectant l'eclipsi sobre una gran pantalla. Per poder presenciar simultàniament la retransmissió en directe de la totalitat de l'eclipsi solar que farà Missió Eclipsi per a EL PERIÓDICO és necessari disposar d'un ordinador o dispositiu connectat a internet amb Adobe Flash Player actualitzat.

(Post amb la col·laboració de la Taverna gAstronòmica El Ficus)

Temes:

Eclipsis