a 12.000 anys llum

Descoberta l'estrella groga més gran que es coneix de l'Univers

L'observatori Europeu Austral afirma que té més de 1.300 vegades el diàmetre del Sol i està en la llista de les deu estrelles més grosses

Estrella hipergegant.

Estrella hipergegant. / Observatori Europeu Austral

1
Es llegeix en minuts

L'Observatori Europeu Austral (ESO) ha descobert la principal estrella groga i una de les 10 estrelles més grans detectades fins ara. Les estrelles poden ser catalogades segons diferents colors segons la temperatura, massa, ràdio, lluminositat i línies d'absorció. La que s'acaba de descobrir és l'estrella groga de mida més gran que es coneix a l'Univers.

Aquesta troballa ha estat detectat gràcies a l'interferòmetre del telescopi VLT ('very large telescope') de l'observatori que hi ha situat a la Costa Blava a Niça, França. Aquesta estrella, coneguda per l'equip internacional de col·laboradors amb el nom de HR 5171 A (1), ha sorprès tant per les dimensions com pel fet que no està sola.

Notícies relacionades

L'estrella groga gegant forma part d'un sistema compost per dues estrelles, on la segona, de mida més petita, es troba en contacte amb la hipergegant. L'estrella petita orbita la hipergegant cada 1.300 dies i segons Olivier Chesnau, líder de l'equip internacional de col·laboradors de la investigació, "pot influir en el destí de HR 5171 A, per exemple, fent que expulsi les seves capes exteriors i modificant-ne l'evolució".

Les investigacions de la HR 5171 A (1) han estat realitzades durant 60 anys i indiquen que l'estrella és més gran del que s'esperava i que canvia molt ràpid. Comparant-la amb altres estrelles cèlebres, com la supergegant vermella Betelgeuse, té una mida un 50% més gran i és al voltant d'un milió de vegades més brillant que el Sol. Les grogues hipergegants són molt poc usuals. Només se'n coneixen al voltant d'una dotzena a la nostra galàxia. Malgrat la gran distància que la separa de la Terra (prop de 12.000 anys llum), l'objecte es pot veure a ull aguditzant la vista.