ADN DE FA 24.000 ANYS
Un origen siberià per als indígenes americans
Una anàlisi genètica descobreix forts vincles amb unes restes del Paleolític localitzades a prop del llac Baikal
La principal hipòtesi actual sosté que el continent es va poblar fonamentalment amb habitants de l'est de l'Àsia

Paisatge del llac Baikal, al sud de Sibèria, a prop del qual van aparèixer els fòssils de fa 24.000 anys que ara han estat analitzats. /
La seqüenciació genètica d'unes restes humanes de fa 24.000 i 17.000 anys trobades al sud de Sibèria, a prop del llac Baikal, ha revelat unes grans similituds amb pobles indígenes d'Amèrica i una també sorprenent desvinculació amb els habitants actuals de l'est de l'Àsia, que fins ara es considerava el principal origen dels colonitzadors del continent.
L'origen i les dates dels pobladors que es van aventurar a travessar l'estret de Bering, aprofitant un pont de gel format en èpoques fredes, i després a colonitzar Amèrica és un assumpte controvertit des de fa dècades. Les modernes eines de la genètica sembla que subscriuen la hipòtesi que molt possiblement va ser un procés complex amb diverses migracions i orígens.
La investigació, amb els detalls publicats a la revista científica 'Nature', ha estat encapçalada per Eske Willerslev i altres investigadors del Museu d'Història Natural i la Universitat de Copenhaguen, a Dinamarca, i també ha comptat amb la col·laboració de col·legues d'Estònia, Rússia, els Estats Units, Finlàndia, el Regne Unit i Suècia.
L'equip de Willerslev va realitzar en primer lloc la seqüència genètica d'un fòssil d'un nen de fa 24.000 anys procedent de Mal'ta, un jaciment arqueològic descobert el 1920 a la província d'Irkutsk. Es tracta del genoma més antic analitzat fins aleshores al món. La segona mostra corresponia a un adult de fa 17.000 anys localitzat a Afontova Gora, un jaciment situat al nord-oest de l'anterior.
Pobles caçadors-recol·lectors
Es considera que els dos individus formaven part de pobles caçadors-recol·lectors del Paleolític Superior i del Mesolític. L'ADN mitocondrial del nen siberià, transmès exclusivament per línia materna, ha desaparegut gairebé completament avui dia, tot i que era molt freqüent entre els caçadors d'aquell temps. En canvi, l'anàlisi del cromosoma Y, transmès per via paterna, és el que va revelar les semblances amb els actuals amerindis.
Segons els autors, probablement entre el 14% i el 38% dels avantpassats dels natius americans podrien procedir de Sibèria occidental i del sud, mentre que la resta tindria l'origen a l'est de l'Àsia.
Notícies relacionadesAquesta hipòtesi permetrà encaixar diversos cranis molt antics trobats a Amèrica que no encaixaven amb el patró típic dels asiàtics de l'est.
L'estudi dels fòssils siberians també ha detectat similituds amb europeus i altres habitants natius de les regions occidentals de l'Àsia.
- Transport públic La L3 del metro de Barcelona s'ampliarà amb 9 noves estacions
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- Ocupació Ni 10 ni 20 minuts, aquest és el temps de descans que tenen els treballadors durant la jornada laboral segons l'Estatut dels Treballadors
- L’alta rotació de docents sacseja els centres vulnerables
- Consells pràctics Paper d'alumini a la paella: el secret dels restaurants que cada cop més gent copia
- La planta perenne que perfuma la nostra llar i allunya els insectes
- Consells per a la llar ¿Per què la gent està posant un tap de vi de suro a la nevera? Els trucs virals de casa
- Economia Gonzalo Bernardos parla del futur d'Espanya: "Els llatinoamericans són grans emprenedors"
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"