La ronda espanyola

Aquest dissabte, l’etapa per capgirar la Vuelta

  • La prova va entrar aquest divendres a Galícia i va finalitzar a Monforte de Lemos amb el tercer triomf de Magnus Cort Nielsen, com a avenç a l’emboscada que ha preparat Óscar Pereiro, vencedor del Tour 2006, pels voltants de Vigo.

Aquest dissabte, l’etapa per capgirar la Vuelta

LA VUELTA / PHOTOGOMEZ SPORT

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Un dia Javier Guillén, director de la Vuelta, va trucar a Óscar Pereiro, vencedor del Tour 2006 i ambaixador de la ronda espanyola. «He de fer tres etapes a Galícia. M’agradaria anar per la zona de Vigo. ¿Però hi ha muntanya allà?». «¿Que si hi ha muntanya? Només si has muntat en bici la coneixes. Hi ha muntanya, i de la bona». Guillén va agafar un vol de Madrid a Vigo i Pereiro el va anar a buscar a l’aeroport. Va començar a ensenyar-li ports, curts, però tots duríssims. «Para, para. Està fet. Prepara-la», li va dir Guillén a Pereiro abans de veure tot el recorregut d’aquest dissabte. «És tan i tan dura, tot el final per carreteres on jo m’entrenava, que en tota la meva vida de ciclista professional només he encadenat una vegada els cinc ports d’aquesta etapa». ¿Tan dura és? «És l’etapa per capgirar la Vuelta», respon Pereiro.

La Vuelta va entrar aquest divendres a Galícia perquè una escapada resistís a Monforte de Lemos l’empenta del pilot i obsequiés Magnus Cort Nielsen amb la tercera victòria. Primoz Roglic, com Enric Mas, com ‘Superman’, com Egan Bernal, es van reservar per a l’emboscada que els espera en l’etapa de Pereiro. «Seria molt més emocionant –explica l’exciclista gallec– que Roglic arribés a aquesta etapa sense equip i necessitat de retallar temps. Però dubto que hi hagi una fuga sense sentit. La victòria només pot ser entre els que lluiten per la general, i estic convençut que, tot i que Movistar i Ineos estiguin tocats, miraran d’aïllar Roglic des de l’inici».

Pereiro no l’ha volgut tornar a fer en bici. «És molt dura. Només l’he fet amb cotxe. Els últims 90 quilòmetres discorren per un territori sense pla. Es puja i es baixa un port. I així fins a cinc ocasions. Si es talla un corredor és impossible que torni a enllaçar, i encara és més complicat que es reagrupi un equip. Només diré que en aquests 90 quilòmetres hi ha un desnivell positiu de 3.200 metres. És un autèntic parany. És l’etapa que pot sorprendre, al marge de les que tots coneixien a Astúries. I en alguns d’aquests ports hi ha rampes que superen el 20%. Serà una emboscada a tots els nivells».

Els corredors, després de 19 etapes, de recórrer Espanya de cap a peus, des de Burgos fins a Galícia però anant per carreteres castellanes, manxegues, valencianes, murcianes, andaluses, extremenyes, cantàbriques i asturianes, es trobaran amb 202 quilòmetres de recorregut i cinc ports que no figuren en cap literatura ciclista: Vilachán, Mabia, Mougás, Prado i Castro de Herville, on hi ha la meta, al Consello de Mos, on va créixer i va començar a anar amb bicicleta Pereiro. «Els ciclistes gallecs coneixem aquesta zona i és molt dura. És terreny perquè Bernal lluiti per arribar al podi igual com Jack Haig i fins a l’Emirates per reafirmar David de la Cruz entre els deu primers. I, evidentment, el Movistar. Si entre tots veuen que Roglic es queda sol en companyia de Sepp Kuss a les primera de canvi, hi haurà espectacle», afirma el creador d’aquesta etapa.

Roglic podrà dir després de creuar el cim de Castro de Herville que té la prova guanyada, ja que diumenge sembla ser l’únic candidat a imposar-se en la contrarellotge final, que acabarà en un horari diferent de l’habitual, ja que s’espera l’arribada a la plaça de l’Obradoiro de Santiago del primer de la general a les 20.30 hores.

Notícies relacionades

I compte, com adverteix Pereiro, l’últim port, tot i que ha sigut catalogat de segona categoria, és d’allò més difícil. «Les rampes inicials són una exageració. Després, a la meitat dels 9,7 quilòmetres de pujada, se suavitza, però al final es torna a endurir. Aquesta part s’assembla molt a Peyragudes, al Pirineu, allà on va guanyar Valverde (que aquest divendres va reconfirmar que segueix un any més en actiu) en el Tour 2012», explica Pereiro.

A les 14.30 hores, superada la ciutat de Tui, començarà aquest dissabte el festival. No us ho heu de perdre.