LA POSICIÓ A LES BAIXADES

Els astres del ciclisme contra l’UCI: prohibit prohibir

  • La federació internacional ja no permetrà més que els ciclistes s’asseguin al quadro, en l’anomenada ‘posició de tub’, que van fer famosa Delgado i Froome baixant el Peyresourde al Tour.

  • Contador, Pereiro, Periquito, Beloki i Mauri es mostren contraris a la nova normativa.

  • La mesura entrarà en vigor a l’abril sota la protesta de la majoria de figures, que creuen que no atempta contra la seguretat.

Els astres del ciclisme contra l’UCI: prohibit prohibir
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Mai una decisió de la Unió Ciclista Internacional (UCI) havia provocat tant debat i, sobretot, tanta oposició per part del col·lectiu ciclista. Corredors en actiu i antigues figures del ciclisme es mostren totalment oposats a la mesura que la federació internacional va prendre la setmana passada. L’anomenada ‘posició de tub’ queda prohibida en qualsevol cursa professional a partir del mes d’abril. I els profans d’aquest esport es preguntaran: ¿Què és la posició de tub? No és més que treure el cul del seient, asseure’s sobre el quadro i inclinar al màxim el cos i el cap sobre el manillar per adoptar una posició aerodinàmica que permeti anar més veloç i guanyar temps a la resta de rivals quan un corredor es troba en ple atac.

Dues imatges, pels segles dels segles, van fer famosa aquesta posició. Primer va ser Pedro Delgado, el 1983, i després Chris Froome, el 2016. Tots dos van fer servir l’anomenada posició de tub per afrontar el descens del Peyresourde, al Pirineu, a través d’una baixada sense excessiu perill i on el ciclista en solitari podia treure un avantatge meravellós a la resta de rivals.

L’UCI, després de la caiguda que es va produir l’estiu passat a la Volta a Polònia i que va posar el ciclista neerlandès Fabio Jakobsen al caire de la mort, ha volgut implantar diferents mesures de seguretat per protegir la integritat dels ciclistes. Com prohibir certes postures sobre la bici a l’hora d’afrontar els descensos. I aquí és on comença la polèmica i l’oposició de la majoria de figures actuals i del passat. «¿El següent que serà? ¿Prohibir que els colzes sobresurtin?», es va preguntar Froome, amb ironia, la setmana passada. «Que jo sàpiga no hi ha hagut mai cap caiguda per culpa d’aquesta posició», respon Alberto Contador a preguntes d’aquest diari. «Evidentment, no és el més adequat per a un cicloturista, però el corredor professional quan la utilitza és perquè l’ha entrenat, per això ens ha sorprès a tots aquesta prohibició», afegeix el doble vencedor del Tour, del Giro i triple guanyador de la Vuelta.

«No entenc per què l’UCI no pren mesures en altres coses que són més perilloses. El primer que vol evitar caure i fer-se mal és el mateix ciclista i si adopta aquesta posició és perquè l’ha preparat bé. Hi ha sempre una lluita desigual entre el ciclista escapat i el pilot que va a la seva captura en relleus, i adoptant la postura aconsegueix treure avantatge. No comprenc que s’emboliquin aquí i no es corregeixin perills com metes en revolt, tal com acostuma a dissenyar el Giro en moltes ocasions», adverteix Pedro Delgado, amb un Tour i dues Vueltas a l’esquena, també preguntes d’aquest diari.

Altres prioritats

Tampoc es mostra favorable a la nova normativa Óscar Pereiro. «Hi ha coses més importants que cal corregir que aquesta posició. Quan un corredor es col·loca d’aquesta manera en una bici ho fa en una prova esportiva amb carretera tancada i sense trànsit. No ha caigut mai ningú. Veig almenys una desena de situacions perilloses que haurien d’haver-se arreglat i molt més prioritàries. És veritat que no ho pot fer qualsevol. Però són ciclistes professionals», explica el guanyador del Tour del 2006.

Notícies relacionades

«Prohibir aquesta postura és com filar molt prim. El corredor professional si baixa d’aquesta manera és perquè ho ha practicat abans i si descendeix així és perquè se sent segur. Entenc que no pot fer-ho un aficionat, amb trànsit, perquè segurament al primer revolt se n’anirà a terra. ¿Però un corredor professional?», es pregunta Melcior Mauri, guanyador de la Vuelta del 1991.

Per Joseba Beloki, amb tres podis al Tour, l’UCI mareja els professionals, tant masculins com femenins, amb mesures com la llargada dels mitjons o els pesos de les bicis. I ara arriba la prohibició de les baixades en tub. «Són normatives absurdes –diu l’exciclista alabès–. Els descensos al Peyresourde de Perico i Froome al Tour van ser dues obres d’art. ¿No hi ha més perill en els avituallaments amb els auxiliars al mig del pilot? ¿No és més perillós no aturar-se en un descens per col·locar-se bé si fa fred l’anorac? Ens estem tornant bojos. Si continuem així tornarem al mallot de llana». La polèmica està servida. Són les primeres protestes però no seran les últimes.