FINAL AL GRAND COLOMBIER

Roglic presenta la seva candidatura al Tour davant Bernal i Quintana

El ciclista eslovè, guanyador de la Vuelta 2019, repeteix triomf en l'etapa reina i guanya el Tour de l'Ain

Evenepoel, que correrà el Giro, suma la seva quarta ronda per etapes de l'any en la Volta a Polònia

jmexposito54424961 grand colombier  france   09 08 2020   slovenia primoz rogli200809180940

jmexposito54424961 grand colombier france 09 08 2020 slovenia primoz rogli200809180940 / GUILLAUME HORCAJUELO

3
José María Expósito

S’acosta el Tour de França i els candidats a regnar a París van aixecant les seves cartes i mostrant els seus estats de forma. En menys de tres setmanes (29 d’agost), Niça estarà engalanada per donar la sortida a una Grande Boucle que, per primera vegada, acabarà a les portes de la tardor. L’aturada per la pandèmia va posar potes enlaire el calendari i s’ha de veure com els ha provat als favorits, amb només un mes de competició abans de la ronda gal·la.

Amb el calendari forçosament reduït, cada prova és especialment valuosa, cada etapa es lluita com si fos l’última, cada carrera és un test irrepetible. I en un d’ells, el Tour de l’Ain, l’eslovè Primoz Roglic (Jumbo Visma) ha oficialitzat aquest cap de setmana la seva candidatura a arribar de groc a París el pròxim 20 de setembre.

El guanyador de la passada Vuelta es va emportar aquest diumenge la general de la carrera francesa, que, com la Volta a Burgos la setmana passada, va comptar amb un cartell amb què mai hauria somiat. Dissabte Roglic va guanyar l’etapa que va transcórrer per les muntanyes del Jura i es va vestir un mallot groc (¿premonitori color?) que aquest diumenge ha defensat en l’etapa reina davant Egan Bernal (Ineos) i Nairo Quintana (Arkea).  El pròxim Tour tindrà poca contrarellotge (36,2 km), però a l’Ain (est de França) l’eslovè (quatre triomfs en cinc dies de competició aquesta temporada) no els va trobar a faltar.

Roglic, escortat al podi final per Bernal i Quintana.

Lluita entre superequips

Dos ports de primera i el final en el Grand Colombier (17,3 quilòmetres al 7,1% de mitjana) semblaven idonis per als dos escaladors colombians, guanyador un del passat Tour i candidat al triomf l’altre després d’un fabulós inici de temporada. Ineos va posar dos guanyadors del Tour com Chris Froome i Geraint Thomas a estirar el gran grup per endurir la carrera, però a mitja ascensió Bernal es va quedar sol mentre Roglic tenia encara una guàrdia pretoriana no menys espectacular: George Bennett, Steven Kruijswijk (tercer a París el 2009) i Tom Dumoulin (guanyador del Giro 2017 i segon en el Tour 2018). Ineos i Jumbo van córrer amb sis candidats a guanyar el Tour.

Sota un sol de justícia, a Bernal no li sobrava res (menys encara a Quintana) i va esperar fins als últims 400 metres per a demarrar en busa dels 10 segons que el separaven de la victòria final. Però l’antic saltador d’esquí no només el va atrapar sinó que el va superar amb facilitat i va arribar sol a la meta per segellar la general i adjudicar-se l’etapa reina, gairebé idèntica a la 15a del pròxim Tour (¿una altra premonició?). «El meu objectiu per al Tour de França és tenir el nivell més alt possible, créixer amb l’equip», va manifestar Roglic, que abans encara passarà el test del Dauphiné (del 12 al 16 d’agost).

Evenepoel fa un petó al dorsal del seu company Jakobsen, dissabte.

Homenatge a Jakobsen

A la sortida de Niça estaran també Mikel Landa, Thibaut Pinot, Romain Bardet, Enric Mas, Tadej Pogacar, Miguel Ángel López, Adam Yates, Alejandro Valverde... Però faltarà la sensació de la temporada, un Remco Evenepoel que va apostar pel Gir (octubre) i que no para de guanyar carrera per etapes que disputa: quatre de quatre aquest any després de sumar aquest diumenge la Volta a Polònia, en la qual dissabte va tenir un bonic gest al traspassar la línia de meta (com a guanyador, clar) fent un petó al dorsal del seu company hospitalitzat, Fabio Jakobsen.