UN COLUMNISTA INFATIGABLE

Josep Maria Espinàs, l'observador curiós

El pròxim dia de Sant Jordi, l'escriptor, que segueix fidel a la seva cita amb els lectors d'EL PERIÓDICO, complirà 40 anys de columnisme diari

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Maria Espinàs ha estat publicant una columna diària (amb descans setmanal) des de fa 40 anys, els últims 17 en aquest diari: deu estar a prop de les 12.000. Des de fa 42 anys els barcelonistes canten la lletra que va compondre per a l’himne del club. Es prepara per al que serà el seu Sant Jordi número 62 amb el llibre que farà 90 de la seva bibliografia: La vella capitana. Navegant per la vida i la mort (no s’alarmin; previsor, ja va començar a donar voltes al tema, l’any 2001, amb el seu Temps afegit). Ha caminat i ha escrit 20 viatges a peu, ha publicat 10 novel·les, va gravar 11 discos en temps de la Nova Cançó i, a més, va entrevistar a fons durant sis anys en els programes de Televisió de Catalunya Identitats i Senyals.

    La lògica dels números diria que, als seus 89 anys acabats de complir aquesta setmana, ja s’hauria d’haver retirat, per edat o per esgotament. I sí, Espinàs va anar deixant els viatges, la televisió, fa moltíssim temps les novel·les i la cançó, però segueix fidel a la seva columna diària i al seu llibre anual, quan ja ha passat tant de temps del seu primer article publicat a El Correo Catalán, el 1949. «M’obliga a pensar», explica.

‘DESTINO’ I ELS SETZE JUTGES / Llicenciat en Dret i novel·lista prometedor, amb els premis Joanot Martorell, Víctor Català i Sant Jordi a la butxaca («en uns temps en què hi havia poca competència», va escriure amb la seva característica ironia, britànicament self-deprecating), ja als 60 va decidir que això no era el seu fort. Van venir els anys del Destino del seu cunyat Néstor Luján, de Josep Pla, de Lluís Permanyer i de Joan Perucho, amb columna i reportatges de viatges, llibres il·lustrats amb els fotògrafs de la casa com Vuit segles de carrers de Barcelona amb Català-Roca i Festa major amb Forcano, i l’episodi de militància cultural amb el seu paper fundacional als Setze Jutges.

Notícies relacionades

    El final de l’etapa Destino va coincidir amb el llançament del diari Avui, on va desembarcar amb la columna que va tenir continuïtat a partir del gener de 1999 a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, recuperant l’epígraf de la seva peça a Destino, Petit observatori. El conjunt del seu treball com a columnista va quedar recollit el 2013 en el volum Una vida articulada, el llibre pel qual voldria ser recordat, amb el qual voldria plantar cara a la displicència amb què l’ha tractat el sistema literari del país i en el qual hi ha la clau de tot el seu treball (terme que prefereix mil vegades al d’obra). Parlant d’ell, afirma el següent: «La meva vida és l’observació»; «tot em sorprèn, tot m’interessa»; «sóc poc partidari d’afirmacions rotundes, de definicions personals»; «no em considero ista de res; «em costa molt ser antirès»; «com totes les persones que creuen en els sentiments, sóc antisentimentalista». 

ELS VIATGES A PEU / Els seus 20 viatges a peu han creat, diu, «un gènere literari propi», el d’un passejant que capta frases i imatges al pas, i també van contribuir a crear algun dels molts equívocs que existeixen sobre Espinàs, als quals va respondre amb una frase punyeterament espinasiana: «La gent associa Espinàs a catalanista i xirucaire. Mentida podrida, mai he portat xiruques». Els viatges per Catalunya es van acabar quan van començar a ensenyar-li l’última obra hidràulica del municipi, i per la resta d’Espanya, amb l’última etapa a Múrcia, quan les cames ja no van donar de si. 

Radiografia

El seu llibre més llegit. El ‘best-seller’ de Josep Maria Espinàs va ser el sentit llibre dedicat a la seva filla amb síndrome de Down, ‘El teu nom és Olga’, l’any 1986. Memòries fragmentàries. A partir del 2001, amb ‘Temps afegit’, Espinàs ha publicat tota una sèrie de títols que componen «una autobiografia a trossos». D’aquesta manera, ‘Una vida articulada’ vindria a ser un dietari de 40 anys, ‘Relacions particulars’ relata els seus vincles amb diversos grans escriptors, ‘El meu ofici’ es tracta de la resposta a «la indiferència de la burocràcia cultural»...