Llista infal·lible

6 bons vins negres per disfrutar en qualsevol moment

  • Seleccionem ampolles de denominacions d’origen de referència

  • VIDEOTAST: els 3 vins negres que més sedueixen sommeliers i restauradors

  • ‘Xollovi’: 10 vins negres per menys de 10 euros

6 bons vins negres per disfrutar en qualsevol moment
4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Sempre hi ha una excusa per obrir una bona ampolla de vi. Després de tastar les que llegiràs a continuació, ens hem inventat això que serveixen per anar acomiadant la primavera. Però qualsevol altra raó valdria.

L’important és que aquí tens una llista amb bons vins negres, d’aquests que no fallen. Arriben de La Rioja, del Priorat, de Ribera del Duero, de la Conca de Barberà... Denominacions d’origen de referència. ¡Salut!

Vino de pueblo de San Vicente de la Sonsierra 2020 (Hacienda López de Haro)

El nou vi d’Hisenda López de Haro rendeix homenatge a San Vicente de la Sonsierra, poble de tradició vitivinícola secular, com testifiquen els més de cent trulls i premses rupestres, únics a La Rioja. Elaborat amb ull de llebre i mazuelo plantats en aquest poble, s’ha criat 14 mesos en bótes, i dona com a resultat unes aromes intenses de fruits negres acompanyats de notes balsàmiques i minerals, amb tons de ginesta, bosc i altres notes dolces. En boca es mostra fresc, embolcallant i amb una gran persistència. 15 €.

Gumiel de Mercado 2019 (Legaris)

Legaris llança un nou vi d’altura inclòs a la seva col·lecció Vinos de Pueblo. Neix en vinyes situades a més de 900 metres d’altitud al petit poble del mateix nom, a Burgos, que, amb menys de 400 habitants, amaga algunes de les vinyes d’altura més valorades de la zona i un barri amb més de 100 cellers subterranis i 69 trulls. Gumiel de Mercado 2019 s’elabora amb la varietat tinto fino: es tracta d’un vi concentrat, de color cirera picota madura, dens, amb aromes de fruita negra sobre un fons de notes torrades. Ampli i exuberant en boca, té una gran capacitat de guarda (15-20 anys en condicions adequades de conservació). Només se n’han elaborat 3.846 ampolles. 35 €.

Roda 2019 (Bodegas Roda)

El celler de La Rioja exhibeix amb aquest vi negre el perfil més fresc de la varietat ull de llebre (també porta un 5% de graciano i 4% de garnatxa). A més d’oferir el característic perfil de fruita vermella, que tendeix a la picota en aquesta ocasió, s’aprecien també notes de pruna negra, espècies dolces i records a herbes aromàtiques, amb un fons mineral. En boca és llarg i ampli, molt complex, amb un taní que li aporta una excel·lent estructura. A més, promet tenir una llarga capacitat de guarda. Ha estat 14 mesos en bota i 30 mesos en ampolla abans de sortir al mercat. 33 €.

Trepat 2021 (Cara Nord)

Cara Nord presenta una nova anyada de Trepat, un monovarietal elaborat amb la varietat homònima, símbol de la Conca de Barberà amb què reivindica la llarga tradició vinícola de la comarca. Som davant d’un vi negre amb personalitat, amb intensa aroma de fruites vermelles, com la cirera, i negres, com la mora. L’entrada en boca és fresca, de nou amb una marcada presència de fruita, notes herbàcies i de perfil atlàntic, amb gran persistència. 15 €.

El Pas de l’Estudiant (Josep Grau Viticultor)

Notícies relacionades

Josep Grau Viticultor llança El Pas de l’Estudiant, un copatge de garnatxa peluda i carinyena que ret homenatge a «un dels paratges més impactants i de gran bellesa del Priorat», en paraules del mateix Grau. El nom del vi i de la vinya, plantada el 1947, prové del camí que creua per la part superior de la vinya i que feien diàriament a peu els nens: de la serra d’Almos fins a Capçanes per anar a l’escola (5,5 quilòmetres). Després de la verema, fermenta en àmfores fetes d’argiles toscanes crues durant 25 dies i després el most es trasllada a botes velles de roure francès de 300 litres, on es cria durant nou mesos. Abans de sortir al mercat, reposa uns mesos en ampolla. És un vi pur, net, vibrant, complex: aromes de fruita vermella que recorda les petites cireres del bosc que envolta el celler. En boca, té gran profunditat, una cirera final que transmet la dimensió de la seva concentració, plena de finor. 38 €.


Coraz de Puente del Ea 2019 (Puente del Ea)

Un vi de La Rioja equilibrat, profund i extraordinàriament fresc i viu que neix de vinyes d’ull de llebre més de 60 anys que s’han veremat a mà. Ha tingut una criança de 18 mesos en bóta francesa i 18 més en ampolla. En nas presenta un equilibri entre fruita i fusta, amb tocs a xocolata i espècies i amb un punt balsàmic. En boca és rodó, untuós, amb una fusta ben integrada, un elegant ‘bouquet' i un llarg final. Ideal amb carns, ibèrics, formatges i embotits. 25 €.