Ampolles amb gust

11 vins que has de provar abans que s’acabi l’any

  • Seleccionem onze propostes interessants: tres blancs, un rosat i set vins negres de diverses denominacions d’origen d’Espanya
BAZAR VINOS CATA MAYOR  vinos Albet i Noya

BAZAR VINOS CATA MAYOR vinos Albet i Noya / Emma Espejo Photography

7
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Les festes de Nadal són dates assenyalades per destapar un bon vi, no només escumosos. Si encara no tens clar quina ampolla escollir, aquí te’n proposem 11 d’allò més interessants que s’han elaborat en diverses denominacions d’origen espanyoles: tres blancs, un rosat i set vins negres. Onze, com un equip de futbol. Un equipàs en aquest cas. I a preus assequibles, perquè no és un any per gastar-se una pasta en luxes. ¿Qui vol una copa?

1. Lignum! Blanc 2019 (Albet i Noya)

Aquest és un dels vins més veterans i clàssics d’Albet i Noya, el primer celler ecològic d’Espanya, que triomfa pel seu aire informal. Ara estrena imatge, més fresca i elegant. El seu cupatge és d’allò más peculiar, ja que casa la varietat reina del Penedès, el xarel·lo, amb raïm forà com el ‘sauvignon’ blanc i el ‘chardonnay’. Aquest últim, a més, té criança en barriques de roure, que li donen cos i complexitat. Presenta lleugeres aromes tropicals i és ideal per combinar amb plats picants o peixos complexos. Costa 9,35 €.


2. Finca La Emperatriz Gran Vino 2016 (Germans Hernáiz)

Un blanc d’alta volada aquesta monovarietat (només porta viura) que ha sigut elaborat amb raïm procedent de ceps amb una mitjana de 60 anys. Busca un estil bordelès, l’original d’aquesta finca històrica de La Rioja, que havia pertangut antigament a Eugènia de Montijo, emperadriu de França. Ha passat 10 mesos en dipòsit de formigó i 10 mesos en barrica de roure francès. Té color groc llimona amb esclats daurats, i fa olor de fruita blanca i torrats suaus sobre un fons de fenc i herbes seques, mentre que a la boca és ampli i saborós, amb bona acidesa, que aporta vivor i persistència. Un blanc de guarda. 34,90 €.


3. Viña Albina Verdejo (Bodegas Riojanas)

Si t’afartaràs d’aperitius o a plats a base de peix, mariscos, arrossos, pasta, carns blanques, fumats, formatges frescos, sushi i pernil ibèric, pren nota d’aquest blanc. Està elaborat amb raïm de verdejo recollits de nit en un moment òptim de maduració i s’ha mantingut entre 3 i 4 mesos sobre mares fines. El seu color és groc pallós brillant, amb irisacions verdoses, i la seva aroma d’intensitat alta, elegant i complexa. Té un marcat to afruitat que combina fruites blanques (poma, pera) i notes tropicals. També, aromes d’herbes (fonoll, camamilla) sobre un fons balsàmic. Té un gust de fruites, fresc i equilibrat, amb una lleugera amargor final pròpia de la varietat verdejo. La seva criança sobre mares fines li aporta gran estructura i persistència. Costa 6,75 €.


4. Touché Wine

Touché Wine és un rosat a base d’ull de llebre i macabeu de l’any del 2019 destinat a la dona mil·lennista urbanita, transgressora, amb formació i intensa vida social. Més enllà de les notes de maduixa àcida, amb final de pruna i fusta i fi color rosa pètal, destaca pel seu disseny: es ven en ampolles amb missatges serigrafiats en anglès que busquen el punt just entre l’humor i la sororitat i que connecten amb la sensibilitat de la mil·lennista urbanita transgressora, amb formació i intensa vida social: «If Britney survived 2007, you can handle today», «Addicted to the wrong things», «More issues than Vogue», «God is a Woman», «Girls building empires», «Karma is a bitch»...


5. Geol 2017 (Tomàs Cusiné)

Aquest és el vi més personal de Tomàs Cusiné, un vi negre amb caràcter procedent de les vinyes velles de carinyena, cabernet ‘sauvignon’ i merlot a 712 metres sobre el nivell del mar. La vinya es cultiva segons els dictats de l’agricultura ecològica, utilitzant adobs orgànics elaborats al celler. Es cria en barriques de roure francès, té un bonic color vermell intens, al nas desprèn aromes de suau fusta de cedre i d’eucaliptus, amb notes de xocolata i regalèssia i tocs balsàmics i de pastisseria, i a la boca és sedós, ampli, amb tanins rodons, potents i profunds. 19,75 €.


6. El Recio 2018 (Matsu)

Aquest és un vi fet amb raïm tinta de toro que neix de vinyes de fins a 90 anys amb producció limitada, assentats en terrenys pobres i cultivats de forma natural amb tècniques biodinàmiques. Es verema a mà i es guarda 14 mesos en barriques de roure. El resultat és una beguda de color vermell robí que al nas presenta aromes terciàries de la barrica, amb notes de vainilla, brioixeria, cacau i coco. Alhora manté la frescor amb predomini de notes de fruita, sobretot fruits vermells i tons de maduixa. De gust resulta molt equilibrat i ple de complexitat, amb una entrada amable, sedós i envellutat, amb molt bona acidesa. Costa 13,45 €.


7. Vinya Palau Merlot 2015 (Jean Leon)

Estem davant d’un dels set vins que ha seleccionat l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) com els millors vins negres, segons un recent article publicat per aquesta entitat, amb què rendeix homenatge als grans vins espanyols. Són set vins que van ser, cada un el seu any, el millor vi negre de la ‘Guía de Vinos OCU’, realitzada a partir d’una exhaustiva anàlisi. En el cas de Vinya Palau Merlot, va liderar el rànquing de vins negres en l’edició 2019 amb l’anyada 2015. Aquest vi ecològic del Penedès, certificat com a vi de finca, neix de ceps de merlot plantats fa 30 anys i ha envellit durant 12 mesos en barriques de roure francès i un mínim de 6 mesos en ampolla. A més, ha rebut medalla d’or en el prestigiós Challenge International du Vin, el més gran i més antic concurs de vi organitzat a França, que celebrava aquest any la 44a edició. El seu PVP recomanat és de 21,20 €.


8. Maloco 2019 (Cellers Luis Corbí)

Cellers Luis Corbí, al Parc Nacional del Cabriel, que és Reserva de la Biosfera, només elabora vins ecològics tant blancs com negres. Maloco 2019 és un 100% boval adscrit a la DOP València que s’ha mantingut quatre mesos en barriques de roure francès noves i dos mesos més en ous d’argila, cosa que li aporta els matisos d’aquest material, molt tradicional en aquesta zona. Té un color d’intensitat mitjana-alta, amb aromes de fruita vermella madura amb una acidesa mitjana, amb un taní madur i potent. Costa 10 €.


9. Moradillo de Roa 2016 (Legaris)

Moradillo de Roa 2016, del celler Legaris (DO Ribera del Duero), ha sigut elegit millor negre espanyol i un dels 30 millors vins del món per l’International Wine Challenge. Es tracta d’una de les competicions de vi més influents, considerada una de les més imparcials, ja que es tasten tots els vins a cegues, i en la qual competeixen milers de vins dels cinc continents. S’elabora a partir d’una mateixa varietat, el vi negre fi. Aquesta collita de Moradillo de Roa és un Ribera del Duero molt autèntic, un vi concentrat, marcat per un clima extremadament fred i un terreny de còdol. Es tracta d’un vi negre color cirera madura, molt fosc, dens, que al nas ofereix notes de regalèssia, minerals, cacau, mores i fruita negra madura. De gust és intens i llarg, i mostra un taní de gran vivor. El PVP és de 32 €.


10. El Paisano de Tares (Dominio de Tares)

Notícies relacionades

El Paisano de Tares és el nou vi de Dominio de Tares, amb el qual el celler del Bierzo celebra el 20è aniversari. Un vi molt diferent, una tornada als orígens d’El Bierzo, en què es barreja raïm negre i blanc de vinyes velles. La seva etiqueta, creada pel caricaturista Gogue –un jove que beu en porró–, és una imatge que vincula tradició i modernitat. Perquè és el seu vi més trencador, no només per la imatge, sinó també per l’elaboració. Homenatja tots els ciutadans d’El Bierzo que amb el seu treball han contribuït al creixement d’aquesta cèlebre comarca lleonesa. Barreja tot el raïm de la finca, engre i blanc –‘mencía’, garnatxa tintorera, ‘palomino fino’, ‘doña blanca’ i godello– i es cria en vells ‘cubetos’ de roure. S’adapta tant a un tradicional estofat de col com a una moderna recepta ‘nikkei’. Un vi negre amb ànima de blanc, ideal per posar a la nevera si fa falta, i disfrutar-lo igualment en copa fina, gotet o porró. Costa 7,90 €.


11. Sensaciones 2014 (Ferratus)

Si el teu fort és la paciència, aquí tens un vi de llarga guarda. Nascut de vinyes d’entre 60 i 80 anys disposades en pendent a 900 metres d’altitud, després de la verema descansa un mínim de 16 mesos en barriques noves de roure francès, de boscos i torrats, i es manté en ampolla de 4 a 5 anys abans de sortir al mercat. Al nas exploten les fruites del bosc, els nabius i les violetes, i s’aprecien notes de xocolata i tabac conseqüència del seu pas per barrica, amb un toc de minerals. En boca és un vi amb volum, estructurat, complet i llarg, equilibrat i gras, que transmet molt. Es recomana decantar-lo o airejar-lo prèviament. 30 €.