Per a gurmets

8 bars que són més que simples bars

En aquests establiments més o menys nous cuinen que fa goig. No et deixis enganyar per la paraula «bar»

8 bars que són més que simples bars

El Periódico

4
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Amb el nom «bar» hi ha, almenys, tres modalitats: el bar-bar, lloc d’acollida; el bar que sota el nom modest camufla restaurants de bitllet verd i aquests nous-vells bars, rescatats per cuiners amb poder gastro i que no volen enredar-se en complexitats de caça major. Aquí tenim, almenys, aquests vuit bons bars de Barcelona que fan uns plats meravellosos.

1. Bar Roma

Gala Masetti i Jordi Saavedra provenen de l’«escola Adrià» i han debutat com a propietaris amb un bar d’entrepans formidables. Aquests nous-vells bars, rescatats per cuiners amb poder gastro i que no es volen enredar en complexitats de caça major. Carta molt curta, amb èmfasi en els bocates, i amb el desig d’obrir una línia de plats o platillos, tot i que els limiten l’espai i la maquinària. Per preparar els brioixos al vapor –per al planxament de trufa i el de papada– han hagut de llogar espai en un obrador. Aquí t’expliquem més extensament com és el Bar Roma.

2. Bar Monterolas

En poques setmanes, Peppe Palo, ex Un’Altra Storia, ha entrat en les llistes dels tortillaires. Hi ha esmorzar, vermut i menjar. «Això és un bar. Un bar il·lustrat, això sí», avisa Palo. El Monterolas és una barra, parets amb fotos dels xiringuitos de la Barceloneta, de futbolistes antics i de discos de Julio Iglesias, dues tauletes altes enganxades a la paret, tamborets amb seient de Skai i una terrassa a la placeta. Aquí tens més informació sobre el Monterolas.

3. Contracorrent Bar

«Un bar amb fermesa gastro». Així el definia Pau Arenós, el nostre cronista gastronòmic, després de la seva visita. Quatre taules, una microcuina a la vista on es revela Nicola Drago, prestatgeries amb els vins (i els seus preus) en substitució de la carta física, i on governa Anna Pla, i una pissarra amb els plats com a alternativa a la carta de paper. Aquesta és la crònica d’Arenós del Contracorrent Bar.

4. Superclàssic

Aquest nou establiment del Raval (Floristes de la Rambla, 14) proposa un vermut de qualitat amb cerveses ben tirades, bona música de fons, un ambient desenfadat i tapes de tota la vida amb tocs originals i una mica canalles, com el barri que l’acull, el Raval. És darrere de la Boqueria, d’on treu bona part del producte que treballa després a la cuina, i davant els jardins del doctor Fleming, ocupant el local que al seu dia va ser d’Iposa, una referència a la zona. Aquí tens tota la info sobre el Superclàssic.

5. Bar El Pollo

Les truites d’aquest local del carrer del Tigre, 31, tenen un públic lleial. I amb raó perquè estan entre les millors de la Barcelona atruitada i amb una característica única, segons la manera de procedir a Bilbao: porten ‘txapela’. La peça daurada i cremosa, l’element extra i, a sobre, una finíssima capa d’ou com una crep. També li donen fort a les cassoles, hi ha un bàrman i s’estrenen amb els vins naturals. Així és el Bar El Pollo.

6. Bar Torpedo 

torpedo-nadeu / periodico

Juanlu Pérez, un dels tres socis del Bar Torpedo al costat de Rafa Peña i Biel Gavaldà, explica el perquè del nom: «Va sortir d’un ‘brainstorming’». Als EUA anomenen submarí o torpede a certs entrepans allargats. De la carta de 10 bocates, el de mandonguilles amb tomàquet, mozzarella i alfàbrega és el que s’assembla al projectil. Tot i que destacable, és el menys explosiu dels quatre que vaig sopar un dimarts al Bar Torpedo. Llegir-ne més sobre el Bar Torpedo

7. Bar Chiqui / Grau Sushi

Notícies relacionades

Sobre l’entrada, el cartell clàssic: ‘Bar Chiqui, tapes, entrepans’. I sota, i en un lateral, un lluminós en majúscules: SUSHI. En realitat, hi hauria de dir Grado Sushi, que n’és el nom complet. Però ¿Bar Chiqui o Grado Sushi? Tots dos perquè es tracta d’un d’aquests llocs que sorgeixen amb naturalitat empesos per la catàstrofe. I què serveixen en aquest local amb doble personalitat? Per resumir: el primer va venir a granel, llaunes i bocates, i el segon, una carta japonesa i un menú de migdia. I per concretar, aquí tens la crònica del Bar Chiqui / Grado Sushi.

8. Bar Yeti

El cuiner Carlos Herrero, de l’històric Bonanova, volia un bar i va convèncer els seus germans per comprar-ne un de fundat en els 60. Allà serveixen unes mandonguilles més que bones: «Són esferes de porc i vedella al 50%, panko, llet i un ou per quilo de carn, tendres, saboroses», escriu Pau Arenós. Si vols saber quines altres delícies surten d’aquest local de la zona alta de Barcelona, pots llegir aquí la crònica del Bar Yeti.